Dok izvršitelji deru kožu narodu, vlastodršcima su dobri, kad dođe red na njih, onda su kriminalci: Ministarstvo odbrane sumnja na spregu advokata i izvršitelja

Dok izvršitelji deru kožu narodu, vlastodršcima su dobri, kad dođe red na njih, onda su kriminalci: Ministarstvo odbrane sumnja na spregu advokata i izvršitelja

Advertisements

Opštepoznata činjenica je da država Srbija nije, niti ima nameru da reaguje i da se upusti u rešavanje kriminalnih i pljačkaških radnji javnih izvršitelja i njihove povezanosti sa sudstvom i mafijom, kad se radi o slučajevima običnih, nemoćnih građana. Međutim, kad se radi o državnoj imovini i novcu, i mogućnosti da neko iz vlasti izgubi fotelju ili posao zbog nesposobnosti, neažurnosti ili možda povezanosti sa sudsko-izvršiteljskom mafijom, državni organi se sete da tu možda postoji i neki kriminal, pa reaguju kako bi sebe oprali i odgovornost prebacili na nekog drugog. Po običaju kasno ali reaguju.

O tome pišu Novosti:

Vojno pravobranilaštvo tražilo od višeg tužilaštva da ispita sumnje na korupciju kod namirivanja dugova. Advokati i izvršitelji “pumpali troškove” prinudnim naplatama

Vojno pravobranilaštvo obratilo se Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ogorčeno zbog načina izvršenja u postupcima koje su dobili ratni vojni rezervisti protiv države, saznaju “Novosti” u Ministarstvu odbrane.

Umesto dobrovoljnih izvršenja, za koje je Ministarstvo raspoloženo, advokati iniciraju prinudna izvršenja, “pumpajući” prihode sebi i izvršiteljima, a na štetu budžeta. Procene Ministarstva su da su za oko 110.000 tužbi, koje su rezervisti podneli tokom 2017. u 2018, branioci i izvršitelji inkasirali najmanje 3,1 milijardu dinara! A tužbe i dalje “pljušte”.

Rezervisti masovno dobijaju sporove radi utvrđivanja diskriminacije, budući da su odlukom Vlade, iz januara 2008, dozvoljene isplate novčane pomoći ratnim rezervistima tokom NATO agresije, iz Kuršumlije, Blaca, Bojnika, Lebana, Žitorađe, Doljevca i Prokuplja. Time je, sud zaključuje, izvršena diskriminacija na osnovu mesta prebivališta, pa se tužiocima dodeljuje naknada plus troškovi postupka.

Rezervisti: Advokati nas varaju

Branioci ne dostavljaju brojeve računa na koji bi Ministarstvo uplatilo novac, već masovno pokreću izvršne postupke. Od tih prinudnih izvršenja sami rezervisti nemaju nikakve koristi, dok, kako su izračunali u Vojnom pravobranilaštvu, advokati na ime troškova uzimaju oko 16.000, dok izvršitelji uzimaju oko 12.000 dinara.

Ovim se ne krše zakoni, ali, kažu u Ministarstvu odbrane, krši se načelo ekonomičnosti postupka i državi se nanosi ogromna materijalna šteta.

Advokati podnose uglavnom predloge za izvršenje u sudovima u unutrašnjnosti, najčešće u Osnovnom sudu u Kragujevcu, ali i Nišu ili Smederevu, a kao način izvršenja navodi se prodaja pokretnosti dužnika. Zakon o izvršenju, inače, predviđa da je nadležan sud na području gde dužnik ima prebivalište ili boravište. Takođe predviđa da je za odlučivanje radi namirenja duga na pokretnim stvarima nadležan sud na čijem se području one nalaze.

Do kraja godine pozivi za još 3.000 rezervista

Šta se u praksi dešava? Kada javni izvršitelj konstatuje da nema stvari podobnih za popis, podnosi predlog za izvršenje gde se određuje naplata blokadom računa i odmeravaju dodatni troškovi izvršnog postupka – od 3.000 do 6.000 dinara. Vojno pravobranilaštvo ulagalo je zbog ovoga brojne žalbe Osnovnom sudu u Kragujevcu. U njima je navodilo da po zakonu predmet izvršenja ne mogu biti oružje, objekti i oprema namenjeni odbrani i bezbdnosti zemlje. Uprkos tome advokati masovno kao sredstvo izvršenja navode popise pokretnih stvari, da bi uvećali troškove postupka.

Najviše procesa pokrenuto pred sudom u Kragujevcu

Vojno pravobranilaštvo poziva Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije da utvrdi da li ima osnova za preduzimanje mera iz njihove nadležnosti.

STALNO ISTA IMENA

ADVOKATI izvršnih poverilaca Osnovnom sudu u Kragujevcu podnose predloge za prinudna izvršenja odluka viših sudova u Beogradu, Požarevcu, Užicu, Smederevu… Po pravilu se, kao se navodi u informaciji dostavljenoj Višem javnom tužilaštvu, za postupanje angažuju stalno isti izvršitelji!

SVAKI POSTUPAK KOŠTA

KOMORA javnih izvršitelja ne zna za ove slučajeve, potvrdila je generalni sekretar Magdalena Novaković. U Komori kažu da u prinudnoj naplati svaka stranka ima rok za izmirenje duga. Ako to ne uradi, poverilac pokreće prinudnu naplatu. Sud donosi rešenje i određuje izvršitelja, što iziskuje dodatne troškove za dužnika.

Dok izvršitelji deru kožu narodu, vlastodršcima su dobri, kad dođe red na njih, onda su kriminalci: Ministarstvo odbrane sumnja na spregu advokata i izvršitelja

Izvor: Novosti/ V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ