Gruevski azil tražio u ambasadi Mađarske u Tirani

Gruevski azil tražio u ambasadi Mađarske u Tirani

MSP Mađarske dalje navodi da njegov zahtev za politički azil “nije političko, već pravno pitanje”.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski politički azil u Mađarskoj zatražio je u ambasadi te zemlje u Tirani, potvrđeno je za “Radio Slobodna Evropa” (RSE) iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Mađarske.

Gruevski azil tražio u ambasadi Mađarske u Tirani
Screenshot

Na zahtev RSE, iz tog ministarstva je navedeno da oni “nemaju informaciju o tome na koji način je Gruevski napustio Makedoniju”, ali su dodali da je on „u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravima stigao u Mađarsku“.

MSP Mađarske dalje navodi da njegov zahtev za politički azil “nije političko, već pravno pitanje”.

Dodaje se i da Mađarska radi na razvoju dobrih, bilateralnih odnosa sa Makedonijom, te da i dalje podržavaju tu balkansku zemlju na putu ka Evropskoj uniji i njene napore u zaštiti državnih granica.

O tome da li je Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog malverzacija nabavkama, koristio diplomatska vozila Mađarske da bi došao do te centralnoevropske zemlje, u mađarskom MSP nemaju podatke, stoji u pismu.

Navodi se da na ovo pitanje ne zna odgovor ni kabinet predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, kome je RSE uputio sličan zahtev 16. novembra, a odgovor je stigao dve sedmice kasnije. U njemu se navodi da se “premijerov kabinet ne smatra institucijom odgovornom za tu vrstu podataka”.

“U svetlu traženih podataka informišemo vas da kabinet predsednika Vlade (Viktor Orban) nije institucija koja raspolaže sa tom vrstom podataka, u skladu sa tačkom 9, član 3, Zakona o pristupu informacija od javnog značaja”, stoji u dopisu.

RSE navodi da, dok Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske zna da je Gruevski u tu zemlju stigao u skladu za zakonima, u ranijem odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje navedeno je da oni nemaju informaciju o tome preko kog graničnog prelaza i iz koje zemlje je bivši makedonski premijer došao u Budimpeštu.

Navodi se da je nejasno kako je Gruevski mogao da stigne u Budimpeštu legalno, ako su mu makedonske vlasti još ranije oduzele pasoš. Istovremeno, mađarske institucije nemaju zvanične podatke ni o tome gde se sada nalazi Gruevski.

RSE je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa slučajem bivšeg makedonskog premijera poslao 16. novembra i to svim nadležnim institucijama Mađarske.

U kasnijem dopisu RSE je zatražio i od Uprave za migracije i azil te zemlje da potvrdi navode bivšeg premijera Makedonije da mu je odobren azil u Mađarskoj, a odgovor još nije stigao.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade. On je 8. novembra trebalo da se javi na odluženje te kazne, ali je pobegao iz države u kojoj je u periodu od 2006. do 2016. godine obavljao premijersku funkciju.

U međuvremenu, parlament Makedonije oduzeo je poslanički imunutet Gruevskom, a 20. novembra je upućen i zvaničan zahtev Budimpešti da izruči ovog političara Skoplju.

Evropski parlament je pozvao Budimpeštu da preda Gruevskog makedonskim vlastima. Iako to telo nema nikakve ingerencije u ovoj oblasti, mađarski mediji navode da je to još jedan politički pritisak na tu zemlju da reši pitanje sa Skopljem.

Advertisements

Od sredine godine kada je stupio na snagu pooštreni zakonski okvir za dobijanje azila u toj zemlji, Budimpešta je primila 165 zahteva za azil, od toga je 65 još u proceduri a 88 je odbijeno, dok je svega četiri prihvaćeno, među njima i onaj koji je uputio Gruevski, navodi mađarski informativni portal index.hu.

Izvor: Novosti