Lekari pregledaju do 60 dece u smeni, svako drugo dete ima temperaturu

Lekari pregledaju do 60 dece u smeni, svako drugo dete ima temperaturu

Ambulante domova zdravlja su pune zbog respiratornih infekcija i stomačnih virusa. Najviše tegoba sa otežanim disanjem, a svako drugo dete ima i povišenu temperaturu.

Ordinacije opšte medicine i pedijatrije pune su zbog respiratornih infekcija i stomačnih virusa. Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da respiratorni virusi koji su trenutno u cirkulaciji ne uzrokuju visoku temperaturu i opštu malaksalost. Ali, i kod dece, i kod odraslih oporavak traje najčešće nedelju dana.

Zapušen nos, povišena telesna temperatura, mučnina i povraćanje “u zdravstvenoj statistici” trenutno su glavni razlozi izostanka sa posla i iz škole.

“Pacijenti se najčešće žale na zapušen nos, slivanje sekreta i grebuckanje u grlu, a temperatura tela je uglavnom blago povišena, oko 37,5 stepeni Celzijusovih”, kaže dr Branko Joković.

“Osnovna mera lečenja, uz napitke poput limunade i tople supe, jeste mirovanje i zato pacijentima koji u ovom stanju potraže pomoć lekara odobravamo jednu radnu nedelju bolovanja”, ističe on.

Komplikacije prehlade obično se javljaju kod pacijenata koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i emfizema pluća, jer izaziva gušenje. Simptomi su ponekad toliko ozbiljni da pacijenti iz ove grupe najčešće traže pomoć u ambulantama za hitnu medicinu.

“Rino virusi koji napadaju gornje disajne puteve dodatno komplikuju stanje pacijenata koji već imaju neko oboljenje pluća, jer u velikoj meri otežavaju disanje”, kaže dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Beograda.

“Zato mora da se pojača terapija da bi se stabilizovala disajna funkcija. Ovim pacijentima uz redovnu terapiju uključuju se i antibiotici, jer je kod njih rizik od bakterijske infekcije i komplikacije mnogo veći zbog iritacije plućnog tkiva i bronhija”, dodaje ona.

U pedijatrijskim ordinacijama gužva je mnogo veće nego pred ambulantama za odrasle. Pedijatar Doma zdravlja Čukarica dr Dejan Jonev kaže da najmlađi pacijenti imaju iste tegobe kao i odrasli:

“Lekar samo u jednoj smeni pregleda u proseku 60 mališana. Njih pet do 10 ima problema sa stomakom u vidu mučnine, bolova, povraćanja i malaksalosti, a poneko i dijareju i glavobolju, a oko 40 ima problema sa zapušenim nosom i otežanim disanjem usled respiratorne infekcije koja zahvata gornje disajne puteve. Kod polovine, prehlada je praćena povišenom temperaturom, od najviše 38,5 stepeni Celzijusovih”, zaključuje on.

Gripa još nema

Virus gripa je, možda, već u opticaju, ali još nije izolovan u laboratorijama u koje se šalju brisevi pacijenata sa sumnjom na grip. Profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže da se veći broj obolelih može očekivati već krajem meseca.

Izvor: B92

Advertisements