Obavezni vojni rok je rešenje za neutralnost Srbije

(Фото А. Васиљевић)

Do kraja godine vojska će imati 18 samohodnih haubica „nora B-52”. ‒ U septembru vežbe i sa Rusima i Amerikancima

Vojska Srbije je danas, imajući u vidu šta smo od naoružanja uveli u upotrebu i za šta smo se obučili, mnogo jača nego što je bila prošle godine. Znajući čime ćemo sve, zahvaljujući razumevanju i angažovanju vrhovnog komandanta VS i predsednika republike, Ministarstva odbrane i vlade, biti opremljeni u narednom periodu, mogu da kažem da ćemo naredne godine biti značajno jači nego sada. Iz godine u godinu, VS se ubrzano menja nabolje i taj trend će se nastaviti. Kao načelnik generalštaba izražavam zahvalnost vrhovnom komandantu VS i Ministarstvu odbrane za uložene napore i energiju na jačanju VS u celini, kaže u intervjuu za „Politiku” general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba VS.

Dokle se stiglo sa analizom mogućnosti ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka?

Prateći savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti sa kojima se suočava Srbija, kao i promene na geopolitičkom planu, Narodna skupština je krajem 2019. donela nove strategije nacionalne bezbednosti i odbrane. Iako se u ovim dokumentima izričito ne spominje vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, u Strategiji odbrane je izraženo opredeljenje Srbije da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasniva na modelu totalne odbrane, kao sveobuhvatnom odgovoru sistema odbrane na izazove, rizike i pretnje bezbednosti značajne za odbranu Srbije, i to prvenstveno osloncem na sopstvene snage i potencijale. U skladu s navedenim opredeljenjem, Generalštab VS je, sagledavajući zadatke koje se postavljaju pred sistem odbrane, analizirao aktuelni model popune mirnodopske i ratne vojske i potrebe za njegovim prilagođavanjem. Iako je sadašnji model dobrovoljnog vršenja vojne obaveze dao pozitivne efekte u prvim godinama svoje primene, prvenstveno zbog velikog interesovanja mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u VS, ali i zbog činjenice da je i kandidatima ženskog pola pružena mogućnost da služe vojni rok, primenom principa dobrovoljnosti deo ukupnog regrutnog potencijala nije osposobljen za odbranu zemlje, pa se podmlađivanje i adekvatna popuna rezervnog sastava nameću kao imperativ u podizanju odbrambenih sposobnosti VS. Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, koga se nisu odrekle ni mnoge bogatije države, jedno je od rešenja za unapređenje kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica VS, uz istovremeno osposobljavanje najšireg dela stanovništva za odbranu zemlje i postupanje u vanrednim situacijama. Lično smatram, a to je i stav Generalštaba VS, da je u uslovima vojne neutralnosti obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske. Naravno, odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka nije isključivo vojno pitanje i za njeno donošenje je potreban širi društveni konsenzus.

Da li će profesionalni vojnici i dalje biti oslonac VS?

U skladu sa dosadašnjim opredeljenjima i konceptom popune jedinica VS, bez obzira na to da li će se doneti odluka o nastavku obaveznog služenja vojnog roka ili ne, profesionalni vojnici će i dalje biti ključni oslonac komandi i jedinica u izvršavanju misija i zadataka VS. Ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, model popune VS biće kombinovani. U prethodnom periodu su učinjeni osetni pomaci za unapređenje kako materijalnog statusa i standarda pripadnika VS, tako i uslova rada, čime se direktno utiče na zadovoljstvo pripadnika VS. U više navrata su povećana primanja, baš ovog meseca je bilo nelinearno uvećanje zarada kojim su najveću povišicu dobili vojnici a najmanju oficiri. Započelo se i sa masovnom stanogradnjom za pripadnike snaga bezbednosti. Konkurencija na tržištu rada je jača nego ranije, mladim ljudima se pruža više mogućnosti za zaposlenje u privrednim subjektima koji mogu ponuditi bolju zaradu, pa sistem odbrane mora učiniti dodatne napore da profesionalce zadrži u svom stroju i privuče kvalitetan kadar. Nastavićemo sa unapređenjem statusa i standarda pripadnika VS. Profesionalnim vojnicima se mora pružiti izvesnost, kada je reč o radnom odnosu. Jedna od ideja je da im se posle određenog broja trogodišnjih ugovora o zaposlenju na određeno vreme, recimo tri, obezbedi zaposlenje na neodređeno vreme i mogućnost da u penziju, po ispunjenju uslova, odu iz VS.

Da li će se VS vratiti u neke gradove, kasarne, iz kojih je ranije otišla, ili će doći u neka mesta u kojima ranije nije bilo vojske?

Planiramo da u okviru predstojećih organizacijskih promena formiramo više novih jedinica u istočnom i zapadnom delu Srbije. Već je formiran 111. pešadijski bataljon u Loznici. Ove godine ćemo otpočeti sa stvaranjem uslova za formiranje brdsko-planinskog bataljona u Priboju, dok će se razmeštajem pešadijskog bataljona u Pirotu deo jedinica vratiti u taj grad. Ako se uvede obavezni vojni rok, biće i novih garnizona.

Šta nam možete reći o Oklopno-izviđačkom bataljonu i drugim novim jedinicama VS?

Oklopno-izviđački bataljon je samostalna jedinica Kopnene vojske opremljena oklopno-izviđačkim automobilima BRDM-2MS kao osnovnim borbenim sredstvom. Formiran je sredinom 2019. godine i nalazi se u Nišu. Bataljon realizuje zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka i obaveštajne podrške jedinicama Kopnene vojske. Formirani su i samohodni topovsko-haubički artiljerijski divizion 155 mm „nora B-52”, tenkovski bataljon opremljen tenkovima T-72MS, 353. izviđačka eskadrila sa naoružanim daljinski upravljanim vazduhoplovima CH. Predstoji nam formiranje 211. brdsko-planinskog bataljona. Podsećam i da je Specijalna brigada prethodno preformirana u 72. brigadu za specijalne operacije i 63. padobransku brigadu, a Bataljon vojne policije „Kobre” u Odred vojne policije specijalne namene „Kobre”, i da su ove jedinice sada neposredno potčinjene načelniku Generalštaba VS, čime je pojednostavljeno komandovanje specijalnim snagama i skraćeno vreme njihovog reagovanja.

Nedavno ste sa predstavnicima SAD razgovarali o bilateralnoj vojnoj vežbi, o kakvoj aktivnosti se radi, kada i gde će biti održana?

Bilateralna vežba Oružanih snaga SAD i VS biće izvedena na poligonu „Međa” i u vazdušnom prostoru Srbije, u septembru ove godine. Reč je o vežbi padobranskih jedinica tokom koje će se uvežbavati snabdevanje iz vazduha uz korišćenje vazduhoplova Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD za desantiranje tereta. Imajući u vidu da je proces neposrednog planiranja vežbe tek otpočeo, scenario vežbe, broj i sastav učesnika nisu još usaglašeni.

Da li će ove godine VS učestvovati na rusko-belorusko-srpskoj vežbi „Slovensko bratstvo” i rusko-srpskoj vežbi BARS (kada i gde će biti održane ove aktivnosti)?

U planu je da pripadnici Vojske Srbije ove godine uzmu učešće i u trilateralnoj vežbi „Slovensko bratstvo” i bilateralnoj vežbi „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije – BARS”. „Slovensko bratstvo” se ove godine održava u junu na teritoriji Ruske Federacije, uz učešće Vojske Srbije i oružanih snaga Rusije i Belorusije, dok će se BARS, koji se od 2015. izvodi naizmenično u Rusiji i Srbiji, održati u septembru u našoj zemlji.

Šta će od novog naoružanja VS dobiti u toku ove i naredne godine?

Tokom ove i naredne godine očekuju se značajne isporuke naoružanja i vojne opreme za VS, kako iz domaćeg razvoja tako i iz inostranstva. Kada je reč o proizvodima domaće odbrambene industrije, očekuje se isporuka novih količina oklopnih borbenih vozila „miloš” i „lazar 3”, kao i novih količina digitalizovanog raketnog sistema „oganj” i sistema PVO „pasars”. Sklopljeni su i ugovori o nabavci novih količina samohodnih top-haubica 155 mm „nora” ‒ imaćemo ih 18 do kraja ove godine, naoružanih besposadnih platformi, balističko-zaštitne opreme i nove palete streljačkog naoružanja i municije različitog kalibra. Oklopna borbena vozila „lazar 3”, koja su već u naoružanju 2. i 4. brigade Kopnene vojske, do kraja godine stižu u 3. brigadu Kopnene vojske, a potom sledi opremanje jednog od bataljona 1. brigade Kopnene vojske ovim sredstvom.

Osim toga, u toku su aktivnosti na realizaciji nabavke novih količina naoružanja i vojne opreme iz inostranstva. Strategijski cilj je da se RV i PVO u potpunosti opreme onako kako priliči potrebama zemlje koja je vojno neutralna. Prioriteti u nabavci su sistemi protivvazdušne odbrane malog i srednjeg dometa, kao što je „mistral” francuske proizvodnje, koje odlikuje visoka verovatnoća uništenja ciljeva i mogućnost uvezivanja u jedinstven sistem PVO radi zaštite celokupne teritorije Srbije, kao i savremeni protivoklopni raketni sistemi.

General Mojsilović u razgovoru s našim novinarom

Pratimo upotrebu savremene tehnologije u sukobima

U savremenim ratovima i sukobima sve je veća upotreba najmodernije tehnologije. Šta je na vas od tih novina ostavilo poseban utisak i da li Vojska Srbije „drži korak” sa tim velikim tehnološkim promenama?

Advertisements

Generalštab VS s pažnjom prati i analizira upotrebu najmodernije tehnologije u savremenim sukobima. Posebnu pažnju izaziva masovna upotreba daljinski pilotiranih vazduhoplova i efekat njihovog dejstva po ključnim sredstvima ratne tehnike, ali i mogućnosti, odnosno nemogućnosti sistema protivvazduhoplovne odbrane da se izbore sa ovom pretnjom. U tom kontekstu, ističem da je VS već počela proces opremanja borbenim daljinski pilotiranim vazduhoplovima i drugim besposadnim platformama, ali i sredstvima za njihovo neutralisanje, što složićete se govori o pravilno određenim prioritetima opremanja. Posebnu pažnju poklanjamo bezbednosti u sajber prostoru i obuci naših pripadnika. Trudimo se da pratimo trendove u razvoju i primeni najmodernije vojne tehnologije, i u skladu s mogućnostima i resursima kojima raspolažemo implementiramo savremena rešenja u svakodnevni rad i obuku pripadnika VS.

Izvor: Politika

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *