Protest u Lukićevu zbog zagađivača destilerije etil alkohola “Vinex”

Protest u Lukićevu zbog zagađivača destilerije etil alkohola “Vinex”

Stanovnici varošice Lukićevo kod Zrenjanina muku muče s vazduhom. Organizovali su i protestnu šetnju. Zahtevaju od nadležnih da zaustave, kako kažu, zagađenje vazduha, zemljišta i pijaće vode koju, tvrde, već šest godina u njihovom selu uzrokuje destilerija etil alkohola “Vinex”.

Protest u Lukićevu zbog zagađivača destilerije etil alkohola "Vinex"
Screenshot

U toj kompaniji odbacuju optužbe, dok u nadležnoj inspekciji navode – obavili smo vanrednu kontrolu, rezultati uskoro.

Subotnje popodne proveli su u šetnji – ne zato što je to zdravo, već zato što pokušavaju da se za svoje zdravlje izbore.

“Doteraćemo do toga da nam se ugasi selo, da sva deca odu ili da se razbole. U ime mog sina koji je astmatičar, kome treba čist vazduh i čista voda”, kaže jedna meštanka.

Screenshot

Zbog mirisa koji “Vinex” proizvodi, zajedno sa etil alkoholom od kukuruza, često, kažu, ne mogu da otvore prozore. Plaše se da, kroz otpadne vode, to postrojenje zagađuje i poljoprivredno zemljište, a time i bunar iz kog se selo snabdeva vodom.

“S obzirom na to da ima dosta dece odavde kod kojih je došlo do pogoršanja osnovnih bolesti zbog neprijatnih mirisa, odlučio sam da im se pridružim aktivno u proteklih par meseci”, kaže Tomislav Stevanović, pedijatar iz Zrenjanina.

Zato je danas na protestu. Lukićevo izjednačavaju sa Kostojevićima, selom kod Bajine Bašte odakle se “Vinex” ovamo doselio 2012. I tamo su stanovnici, zbog pomora ribe i zagađenja vazduha i zemljišta, organizovali proteste.

Screenshot

“Nećemo dozvoliti da se ovde napravi nova ekološka katastrofa kao što je napravljena u Kostojevićima, gde je pogon destilerije “Vinex” zatvoren”, poručuje jedan od meštana.

Meštani Lukićeva glasni su kako bi ih, kažu, neko konačno čuo, jer su ih do sada uglavnom ignorisali.

Peticiju sa oko 750 potpisa punoletnih građana, što je otprilike polovina ukupnog broja stanovnika ovog mesta predali su na više adresa – Narodnoj skupštini, Ministarstvu poljoprivrede, zdravlja, Agenciji za zaštitu životne sredine, na adrese nekoliko pokrajinskih sekretarijata i Gradske uprave Grada Zrenjanina. Odgovore do sada nisu dobili.

Vlasnik “Vinex-a”: Nema zagađenja, nismo ispuštali otpadne vode

Problem sa zagađenjem ne postoji, kaže vlasnik Vinex-a Goran Ilić i pokazuje mesto gde će za desetak meseci nići biopostrojenje za proizvodnju električne energije. Time će, kaže, rešiti neprijatne mirise, dok će otpadne vode rešiti onako kako nalaže postojeća studija.

Screenshot

“Proizvodimo šest hiljada litara alkohola dnevno”, kaže.

N1: Koliko je to otpadnih voda?

Goran Ilić: Oko 20 hiljada litara (dnevno).

N1: Poslujete ovde od 2012, znači šest godina. Gde ste do sada iz ove lagune za koju kažete da je voda nepropusna, ispuštali te otpadne vode?

Goran Ilić: Do sada nigde, a odlagaćemo na poljoprivredno zemljište, zato što je tako predviđeno studijom.

Screenshot

Da su to ranije već radili, tvrde meštani, koji su nam prosledili snimak na kom je to, kažu, i zabeleženo.

Vlasnik Vinex-a nije nam dozvolio da zemljište u njegovom vlasništvu snimimo, iako je ekipu N1 prethodno proveo po čitavom imanju. Optužbe meštana Kostojevića iz 2012. odbacuje.

N1: Kako je moguće da se ista ta situacija ponavlja i u drugom selu u kom poslujete?

“Mi smo ovde došli čisto iz ekonomskih razloga, a te informacije kojima raspolažete, nisu tačne”, kaže Ilić.

Advertisements

Na naša pitanja o situaciji u Lukićevu, u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine navode da su 31. oktobra vanrednu kontrolu obavili zajedno njihov i vodoprivredni inspektor, te da će nakon što utvrde činjenice, preduzeti mere.

Izvor: N1