PSS: MUP je fabrika laži. Nebojša Stefanović nam je oteo reprezentativnost!

PSS: MUP je fabrika laži. Nebojša Stefanović nam je oteo reprezentativnost!

Policijskog sindikata Srbije više nije reprezentativni sindikat u Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštio je MUP.

Odluka je doneta na osnovu zahteva Nezavisnog sindikata policije za preispitivanja reprezentativnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, Nezavisni sindikat Srbije je 19. februara uputio zahtev u kome navodi da je od poslednje provere reprezentativnosti PSS-a prošlo više od tri godine, a da postoje indicije da se, kako su naveli u dopisu, broj članova PSS-a smanjio i da zato smatraju da postoje uslovi za sprovođenje postupka provere reprezentativnosti.

Nakon dobijenog zahteva sproveden je postupak preispitivanja reprezentativnosti PSS-a, tačnije provere kod kolikog broja zaposlenih se svakog meseca od plate odbija naknada na ime članstva u Policijskom sindikatu Srbije.

„Proverom je utvrđeno da PSS u svom članstvu ima manje od 15 odsto zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, što je zakonski minimum, te je stoga doneto rešenje kojim se utvrđuje gubitak reprezentativnosti Policijskog sindikata Srbije“, piše u saopštenju MUP.

Povodom saopštenja MUP-a oglasio se predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović koji je između ostalog rekao da je rešenje koje je doneo ministar Nebojša Stefanović apsolutno nezakonito i bez poštovanja zakonske procedure.

Mijailović navodi da je PSS blagovremeno predao 11.500 pristupnica svojih članova, te da je MUP trebao da osnuje Radnu grupu koja bi trebala da preispita da li je PSS reprezentativan ili ne.

– “Međutim, kad je MUP utvrdio da neće da dobije bitku protiv PSS, onda su prelomili preko kolena i potpuno protivzakonito doneli rešenje da PSS gubi reprezentativnost”, istakao je Veljko Mijailović i dalje naveo “da je ovo bila udružena akcija kabineta ministra i drugih sindikata koji nisu reprezentativni, ali su reprezentativni ako to odgovara  Nebojši Stefanoviću, odnosno što bi u našem narodu rekli ‘reprezentativni su, majke mi’.”

– ” Ovo rešenje je, kad se malo bolje izanalizira, jedna gomila potpunih gluposti, a nama je bukvalno oteto 5.500 članova, navodi Mijailović i dodaje, “Što se našeg stava tiče, mi smo i dalje reprezentativni sindikat, a oni neće biti obradovani aktivnostima koje ćemo preduzeti narednih dana!

“Samo još da dodam da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedna fabrika laži gde se samo poštuje izbegavanje postupanja po zakonu”, zaključio je Mijailović.

Potpredsednik Policijskog sindikata Srbije Vladimir Pavićević je pojasnio da su na strani PSS-a zapravo i sami pisci komentara aktuelnog Zakona o radu koji reguliše pojmove i suštinu “reprezentativnosti” u oblasti sindikalnih sloboda i udruživanja.

Na našoj strani su dakle, pored pravde i zakona i svi relevantni činioci radno-pravne struke i misli, pre svega i svi radnici koji su ovako slikovito prikazanom bahatošću vlasti, poslednjih godina dovedeni u položaj potčinjenih. Cilj MUP- a je kristalno jasan sada i javnost će u predstojećem periodu biti upoznata sa svim onim što znamo, a što se odnosi na planove i nastojanja vrha MUP-a i poslušnih kvazi-sindikata – a što se odnosi na dalje ciljano obespravljivanje svih radnika, zaključili su na na kraju svog obraćanja predstavnici Policijskog sindikata Srbije.

PSS: MUP je fabrika laži. Nebojša Stefanović nam je oteo reprezentativnost!
PSS: MUP je fabrika laži. Nebojša Stefanović nam je oteo reprezentativnost!

Balkanska