Putin: I Rusija će istupiti iz sporazuma o nuklearnom oružju

Putin: I Rusija će istupiti iz sporazuma o nuklearnom oružju

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da će i Rusija započeti šestomesečnu proceduru napuštanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), pošto su to učinile SAD, iako je spremna da razgovara na tu temu, prenela je agencija TASS.

„Naš odgovor će biti recipročan. Američki partneri su objavili da obustavljaju svoje učešće u sporazmu, pa ga obustavljamo i mi“, rekao je Putin tokom sastanka s ministrima spoljnih poslova i odbrane, Sergejom Lavrovom i Sergejom Šojguom.

Ruski lider je naveo da SAD neprestano traže „izgovore za demontažu sistema međunarodne bezbednosti“ i da Rusija više neće inicirati pregovore s Vašingtonom po tom pitanju, iako je voljna da pregovara.

„Svi naši predlozi u toj sferi ostaju na stolu, vrata za pregovore su otvorena. Istovremeno, zatražio sam od oba ministarstva da ne iniciraju pregovore o tom problemu. Sačekaćemo da naši partneri sazru da bi s nama vodili ravnopravan i sadržajan dijalog o temi važnoj za nas, za naše partnere i za ceo svet“, rekao je Putin.

Putin je takođe odobrio obnovu rada na projektilima kratkog i srednjeg dometa, ali dodao da Rusija „ne sme i neće biti uvučena u trku u naoružanju“.

Ruski predsednik je takođe naveo da Rusija neće prva razmestiti rakete kratkog i srednjeg dometa.

„Polazimo od toga da Rusija neće prva razmestiti, ako se takvo oružje pojavi, projektile kratkog i srednjeg dometa ni u Evropi ni u drugim delovima sveta sve dok se u nekom regionu ne pojavi američko oružje tog tipa“, rekao je Putin.

INF su 8. decembra 1987. potpisali tadašnji lideri SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Njime je zabranjena proizvodnja, testiranje i rasporedjivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Do juna 1991. SSSR je uništio 1846 takvih raketa, a SAD 846, navodi TASS.

Predsednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo su juče objavili da će se povući iz INF ako Rusija ne prekine sa, kako SAD tvrde, njegovim kršenjem. Moskva negira da krši INF i za to optužuje Amerikance.

Lavrov: Izlazak SAD iz sporazuma o nuklearnom oružju destabilizirajući

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) dodatno narušava stratešku stabilnost.

Lavrov je naveo da je Vašington ignorisao rusku ponudu da ispita krstareću raketu za koju SAD tvrde da krši INF.

Šef ruske diplomatije takođe je optužio SAD da su same prekršile sporazum rasporedjivanjem raketa-presretača u Rumuniji koje koriste lansere iz kojih se mogu ispaljivati i krstareće rakete.

Lavrov je tokom sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da je i drugi ključni sporazum o kontroli naoružanja, Novi START koji ističe 2021, takodje u opasnosti.

 

Beta