Ruske vlasti označile još neke novinare kao strane agente

Rusko ministarstvo pravde dodalo je više novinara, uključujući pet novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) u registar “stranih medijskih agenata”.

Rusko zakonodavstvo je odredbe o „stranim agentima“ usvojilo 2012. godine i više puta je menjalo, a njima se zahteva da nevladine organizacije, koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, budu registrovane i da se identifikuju kao „strani agenti“, kao i da se podvrgnu poreskoj kontroli, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rusija blokirala 35 ukrajinskih trgovačkih brodova
Foto: Pixabay

Kasnije izmene zakona bile su usmerene na medije koji se finansiraju iz inostranstva, uključujući servise RSE na ruskom jeziku, a nekoliko dopisnika RSE je dodato na listu.

Predsednik RSE Džejmi Flaj (Jamie Fly) osudio je ovaj potez kao još jedan napad na slobodne medije u Rusiji i potvrdio posvećenost tog medija ruskoj publici.

„Današnje ciljanje Kremlja na pet ruskih državljana koji rade za RSE samo je poslednji pokušaj da se ućutkaju nezavisni mediji u Rusiji. Nastavićemo da se borimo protiv ove apsurdne upotrebe zakona o ‘stranim agentima’ u cilju kontrole informacija kojima ruski gradjani mogu da pristupe“, rekao je Flaj.

Na spisak su dodati i novinar Danil Sotnikov sa nezavisnog informativnog kanala TV Dožd, dopisnik BBC programa na ruskom Andrej Zaharov, Galina Arapova, direktorka Centra za zaštitu medijskih prava i ekološki aktivista Jevgenij Simonov.

U registar su dodati i istražni projekat Bellingket, MEMO, izdavač veb stranice Kavkaski čvor i američka firma Mason GES Anonimous Foundation, koja je vlasnik internet publikacije M.News.

Oko 85 ljudi i organizacija do sada je ubeleženo u registar „stranih agenata“, od toga 68 od početka godine.

Glavni urednici i izdavači više od 20 nezavisnih ruskih izdanja su u otvorenom pismu 1. septembra zatražili ukidanje liste medijskih „stranih agenata“, predlažući 12 izmena i dopuna postojećeg zakona o „stranim agentima“.

Advertisements

Otvoreno pismo je upućeno predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, njegovom portparolu Dmitriju Peskovu i ministru pravde Konstantinu Čujčenku, a ;Kremlj je obećao da će razmotriti apel novinara.

Autor:Beta, Radio Slobodna Evropa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *