Srbi hteli da Rusima prodaju svoj glas u Svetskoj šahovskoj federaciji

Globalno poznat list tvrdi da je Šahovski savez Srbije u ambasadi Rusije u Beogradu dobio nepristojnu ponudu od 220.000 evra Tek što je istekla šestomesečna suspenzija Šahovskog saveza Srbije iz svih tela Svetske šahovske federacije, a u londonskom Fejnenšel tajmsu pojavio se tekst koji, tumačeći izbor ruskog predstavnika Arkadija Dvorkoviča na čelo FIDE, podseća na sumnje koje su izazvale reagovanje Etičkog komiteta i isključile iz procesa odlučivanja naše predstavnike.

Prema tvrdnjama britanskog novinara Sem DŽonsa, delegati iz Srbije bili su spremni da na izborima u FIDE prodaju svoj glas u korist ruskog kandidata Arkadija Dvorkoviča, koji je inače, na samoj skupštini ubedljivo pobedio Grka Georgiusa Makropoulosa. Zbog takvih optužbi srpski delegati nisu ni učestvovali u glasanju, jer su tokom izbora bili pod suspenzijom.

U tekstu se navodi da je 1. avgusta prošle godine ambasada Rusije u Beogradu organizovala sastanak predsednika ŠSS-a Dušana Cogoljevića sa dva zvaničnika iz Dvorkovičevog tabora. Srpsko Ministarstvo sporta je takođe bilo pozvano, ali nije prisustvovalo, tvrdi londonski dnevnik.

„Prema izveštaju iz prve ruke sa tog sastanka, ruska ambasada je ponudila 220.000 evra ŠSS-u, nečuvenu sumu koju bi platile ruske banke“. Kada je Upravni odbor ŠSS odbio ponudu zabrinut zbog pravnih aspekata, navodi se u tekstu, predsednik Cogoljević se sutradan vratio i dostavio drugu, „misteriozno sličnu – njegova kompanija, mali srpski obrazovni institut, sponzorisao bi ŠSS u potpuno istom iznosu“, piše londonski dnevnik aludirajući na to da je Visoka škola u vlasništvu Cogoljevića bila zapravo „protočni bojler“ za sredstva koja su Rusi planirali da uplate.

To, međutim, nije dokazano na panelu Etičke komisije. Inače, uslov da novac legne na račun ŠSS bio je da se na izbornu skupštinu u Batumiju, umesto postojećeg delegata, Gorana Uroševića, koji je još ranije bio izabran, pošalje Cogoljević. Odbor je pristao.

„Skandalizovan, izbačeni delegat iz Srbije podneo je dosije sa dokazima Etičkoj komisiji FIDE. Panel je zaključio da je predsednik ŠSS kriv jer je nameravao da proda svoj glas, ali je odbio da preduzme bilo kakve korake protiv Dvorkoviča, jer nije bilo nikakvih dokaza o njegovom direktnom ličnom saučesništvu“, navodi Fajnenšel tajms pozivajući se na odluku Etičke komisije.

Image by PIRO4D from Pixabay

Smenjeni delegat Urošević potvrđuje za Danas da je podneo prijavu Etičkom komitetu kao i da navodi iz teksta britanskog novinara potiču iz sadržaja njegove prijave. Podseća da je saradnju sa FIDE započeo 2012. kada su ljudi iz te organizacije uočili popularnost sajta koji je otvorio četiri godine ranije, gde su se objavljivali rezultati takmičenja što je novinarima bila dragocena pomoć. Najpre kao savetnik a potom od 2016. i kao delegat, Urošević kaže da je zapravo bio veza između FIDE i ŠSS i da je pomagao domaćem savezu prilikom registracija, evidencija i uplata. Zbog toga je za njega, kaže, bilo iznenađenje zahtev Cogoljevića da ga u vreme glasanja smeni.

– Posumnjao sam da je reč o korupciji. Bilo mi je sumnjivo to što je sastanak, koji mi je Cogoljević kasnije prepričao, održan tako naprečac, da je posle toga i jedan visoki zvaničnik ruske ambasade došao na sastanak u ŠSS. Verujem da su Rusi pomislili kako bih ja na izbornoj skupštini bio protiv Dvorkoviča, iako je reč o vrsnom šahisti koji je donedavno bio zamenik predsednika ruske vlade i bio bi sasvim logičan izbor – kaže Urošević.

Dodaje da je sve što se potom dešavalo, potraga za navodno domaćim sponzorom i to što je novac na kraju došao od Cogoljevićeve Visoke škole ili preko nje, ukazivalo na moguću korupciju.

Predsednik ŠSS međutim tvrdi za Danas da su optužbe bile iskonstruisane, da ih je u dogovoru sa grčkim kandidatom (koji je kasnije izgubio u trci za predsednika) podneo delegat koga je prethodno rukovodstvo, još pre dve godine smenilo, ali je to FIDE odbila da registruje. Kada je na čelo ŠSS u aprilu prošle godine došao Cogoljević, bilo je, kaže, logično da u svetskoj federaciji on predstavlja srpski savez, pa je nakon odluke domaćih organa to prihvaćeno i u FIDE.

– Potpuna je besmislica da je bilo kakav sastanak održan u ruskoj ambasadi, ja čak nikada nisam ni bio tamo. Tačno je da sam se početkom avgusta sreo sa dva ruska zvaničnika, ali oni nisu bili deo registrovanog Dvorkovičevog tima. U restoranu na Tošinom bunaru razgovarali smo o saradnji mog fakulteta sa njihovim obrazovnim institucijama i u jednom trenutku su pitali i za stanje u srpskom Šahovskom savezu. Rekao sam da je u finansijskim problemima, da smo zatekli minus od oko 100.000 evra, da nam je hitno potrebno 40.000 i bar jedan godišnji ugovor na desetak hiljada. Sve to sam ja rekao, oni su ćutali i slušali. Nikakvog predloga nije bilo, a pogotovo ne na iznos koji se pominje u optužbama. Međutim, prijava u FIDE je došla, posumnjali su da sam prodao srpski glas iako sam još ranije potpisao podršku grčkom kandidatu – objašnjava Cogoljević.

Dodaje da su na sponzore u savezu čekali do kraja avgusta, ali nisu uspeli da dođu ni do jednog ugovora, pa je na kraju njegova Visoka škola za poslovnu ekonomiju i menadžment uplatila nekoliko donacija u ukupnom iznosu od 2,96 miliona dinara.

Advertisements

„Za mene to nije bio problem“, kaže Cogoljević, „fakultet ostvaruje prihod od dva miliona evra godišnje i ja ne živim od šaha nego za šah.“ On ističe i da su, iako nikakvih obećanja nije bilo, očekivali podršku iz ruske šahovske organizacije, ali da su oni od toga očigledno odustali nakon gužve sa Etičkim komitetom FIDE. Ipak, veruje da će finansijski problemi biti prevladani jer je u ime ŠSS nedavno sklopio sporazum o saradnji sa kineskim šahistima.

Izvor: Danas/ Piše: M. N. Stevanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *