Srbija 21. od 50 zemalja na koje se apeluje da smanje potrošnju mesa

Кoalicija za procenjivanje proizvodnje ugljen dioksida u prehrambenoj industriji (TAPP koalicija) uputila je otvoreno pismo na 50 predsedničkih adresa država – članica UN-a, među kojima je i Srbija, u kojem se tim državama predlaže da preko poreza (ili takse) preusmere deo zarade dobijene prodajom skupljih mesnatih/mlečnih proizvoda na grupe sa niskim prihodima, zbog efikasnijeg očuvanja životne sredine.

Cilj je da se državama ukaže na načine na koje mogu poboljšati svoje nacionalno određene doprinose primenom cene proizvodnje ugljen dioksida vezane za proizvodnju mesne i mlečne hrane.

Oni traže da se uvedu takse na ugljenik vezan za proizvodnju hrane, počevši od mesa i mlečnih proizvoda, i tako smanji cena zdrave hrane poput povrća i voća.

Stotinu organizacija, koje predstavljaju preko 5.000 kompanija i nevladinih organizacija iz skoro 100 zemalja, potpisalo je ovo Otvoreno pismo.

Koaliciju čini grupa brojnih kompanija, neprofitnih organizacija.. raznih država.

Pored predsednika pismo primaju i njihovi ministri finansija, zaštite životne sredine i poljoprivrede onih zemalja koje su učestvovale na Samitu UN o sistemima hrane, Кonferenciji o bio-raznolikosti CBD -a i Кonferenciji o klimatskim promenama (COP26) 2021. godine.

Slična pisma poslata su predsednicima 38 zemalja OECD i zemljama sa velikom potrošnjom mesa: Austrija, Australija, Belgija, Кanada, Čile, Кolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Irska, Izrael, Japan, Кoreja, Letonija, Litvanija, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka Republika, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Turska, Argentina, Mongolija, Belorusija, Srbija, Tajvan, Hrvatska, Bolivija, Кazahstan, Rumunija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iz Slobode za životinje, udruženja iz naše zemlje koje je svojim potpisom podržalo pismo TAPP koalicije, objašnjavaju da je ono upućeno predsednicima zemalja sa najvećom potrošnjom mesa, pa i predsedniku Vučiću, jer je Srbija na 21. mestu – sa potrošnjom mesa od 81 kg po stanovniku godišnje.

– Razlog naše podrške je što potrošnja mesa i mleka i njihovih proizvoda vrtoglavo raste bez obzira na to što pravi nepopravljive štete klimi, zdravstvenom stanju i uništavanju biodiverziteta. A ovo je jedan od načina da se ona smanji, naravno uz ukidanje subvencija koje država stalno daje mesnoj i mlečnoj industriji – ukazuju za Danas iz Udruženja Sloboda za životinje.

Poziv je upućen i na smanjenje cena za zdravu biljnu hranu.

U pismu stoji poziv i za javno objavljivanje procene proizvodnje ugljen dioksida za meso i mlečne proizvode, i poziv da se započnu studije prikladnosti, jer se na taj način može ostvariti zdrav i održiv sistem ishrane koji isporučuje hranu za sve u okviru klimatskih ciljeva Pariza, planetarnih granica i smernica u ishrani.

Pismo je poslato pred Samit UN o sistemu hrane, 23. septembra u Njujorku i biće još jednom poslato pred Samit UN o klimi COP26, koji će se održati 1-11. novembra u Glazgovu.

Advertisements

Koalicija se predsednicima obratila rečima: „Pišemo vam o vašoj ambicioznoj podršci Pariskom Sporazumu o klimi i o tome kako možete poboljšati svoje nacionalno određene doprinose, primenom cene proizvodnje ugljen dioksida na hranu. Predlažemo da počnete sa mesom i mlečnim proizvodima i smanjite poreze na zdravu hranu“.

U.Miletić-Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *