Trudnice mogu da prijave poslodavca telefonom

Uvođenjem broja 0800-300-307, opcija 2, Ministarstvo rada očekuje da stane na put onima koji budućim majkama i porodiljama uskraćuju prava.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je novu besplatnu telefonsku liniju za prijavu poslodavaca koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava, a preko koje primedbe idu direktno Inspekciji rada. Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, sve nepravilnosti mogu se prijaviti na telefonski broj 0800-300-307, biranjem opcije 2, a kako objašnjava ministar rada Zoran Đorđević, država na ovaj način želi da zaštiti sve trudnice, porodilje i majke i omogući im ostvarenje prava koja imaju.

– Verujem da ćemo uvođenjem ove linije uspeti da stanemo na put onima koji su sebi dali pravo da uskrate trudnicama i porodiljama ono što im zakonom pripada i da će se inspektori rada sa dužnom pažnjom posvetiti svakom problemu – istakao je Đorđević u saopštenju za javnost i dodao da će na sajtu Ministarstva rada u kategoriji „Registri” redovno biti ažuriran poseban spisak svih poslodavaca za koje se dokaže da su prekršili zakon, u ovom slučaju prema porodiljama i trudnicama.

Da je za uvođenje ove telefonske linije postojalo dosta razloga potvrđuje i iskustvo poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja je u svom godišnjem izveštaju za 2018. godinu upozorila da se dosta žena obratilo za pomoć njenim stručnim saradnicima jer im se promenio položaj na radu nakon povratka sa porodiljskog odsustva i odsustva sa posla radi nege deteta. Neke od njih bile su raspoređene na niže radno mesto, a neke su diskriminisane prilikom napredovanja zbog trudničkog, porodiljskog ili odsustva radi nege deteta.

„Poverenik je došao do saznanja da pojedini sudovi prilikom odlučivanja o napredovanju svojih državnih službenica koje nisu ocenjene u kalendarskoj godini u kojoj su odsustvovale duže od šest meseci zbog trudničkog, porodiljskog ili odsustvovanja sa rada radi nege deteta, prekidaju niz uzastopnih ocena podobnih za napredovanje, što rezultira nenapredovanjem državnih službenica. Na ovaj način odsustvovanje sa rada u vezi sa trudnoćom, porođajem i negom deteta se negativno odražava na radnopravni status žena po povratku sa trudničkog, porodiljskog odsustva, odnosno odsustva sa rada radi nege deteta. Zbog toga je poverenik ukazao da odsustvovanje s posla zbog trudnoće i roditeljstva ne sme biti smetnja za izbor u više zvanje, napredovanje i stručno usavršavanje.

Poslodavac je dužan da obezbedi da se odsustvovanje sa posla zbog trudnoće i roditeljstva ne odražava negativno na radnopravni status žena, kao i da donosi odluke koje su zasnovane na objektivnim kriterijumima, kao što su stručna sprema, znanje, radna sposobnost i slično. U suprotnom, zaposlenim ženama koje se odluče da rode dete, šalje se poruka da im preti opasnost da će po povratku na rad na neki način biti degradirane, bez obzira na postignuća u poslu i trud koji su uložile pre odlaska na trudničko, porodiljsko odsustvo ili odsustvo sa rada radi nege deteta”, ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Podsećanja radi, pažnju javnosti nedavno je privukao slučaj profesorke FON-a Vesne Todorčević, majke troje dece, koja je mogla da ostane bez posla jer je njena matična katedra, umesto da je predloži za unapređenje u redovnog profesora, predložila njen reizbor u vanrednog profesora, pod izgovorom da nema dovoljno „pedagoškog iskustva zbog „trudničkog, porodiljskog i drugih odsustava”.

U izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava takođe se upozorava da se u praksi često javljaju problemi sa isplatama na ime porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta. Nisu retkost ni situacije u kojima su žene tek po otvaranju bolovanja dolazile do saznanja da im poslodavac, dok su bile u radnom odnosu, nije uplaćivao doprinose. Najčešće su, ipak, bile situacije u kojima žene dobijaju otkaz odmah po povratku sa odsustva, jer ih zakon tada više ne štiti, što se dešava kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, upozorava se u izveštaju ovog centra.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *