U Beogradu hiljade građana na protestu protiv MHE! Nikola Petrović, Vučićev kum, direktor privatne firme kojoj je EPS dao najviše novca

U Beogradu hiljade građana na protestu protiv MHE! Nikola Petrović, Vučićev kum, direktor privatne firme kojoj je EPS dao najviše novca

Nekoliko hiljada građana Srbije okupilo se danas na platou ispred Filozofskog fakulteta u cilju sprečavanja izgradnje mini hidroelektrana i očuvanja reka.

U Beogradu hiljade građana na protestu protiv MHE! Nikola Petrović, Vučićev kum, direktor privatne firme kojoj je EPS dao najviše novca
Screenshot

Govornici na skupu, ukazali su na velike posledice koje izgradnja MHE nosi sa sobom, kao što je zagađenje reka, a istakli su i da su neke reke već izgubljene i da to mora da stane.

Oni su pozvali vlast u Srbiji da prekinu uništavanje prirode i poručili da neće odustati dok taj cilj ne postignu, jer je ovo najvažnija borba od svih.

Screenshot

Protest organizuje pokret „Odbanimo reke Stare planine”, a, kako navode u ovom pokretu, cilj protesta je skretanje pažnje javnosti, nadležnih institucija i političara koji donose odluke na uništavanje prirodnih resursa izgradnjom MHE derivacionog tipa.

Istraživanje Insajdera je pokazalo da se izgradnja većine malih hidroelektrana u Srbiji pretvorila se u kršenje propisa, uništavanje reka i živog sveta u njima.

Posledice su takve jer država bez jasnog plana pokušava da ispuni uslove koje je postavila Energetska zajednica jugoistočne Evrope– da do 2020. godine 27 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije.

Istovremeno, dok se s jedne strane, u nedostatku jasnog plana i propisa uništava životna sredina, s druge strane zarada za investitore je sigurna, jer EPS mora od njih, kao povlašćenih proizvođača „zelene energije“ da kupuje struju po daleko višim cenama od tržišne.

Građevinska i republička inspekcija stopirala radove na MHE u Rakiti

Radove na izgradnji te MHE u selu Rakita, gde su se građani mesecima bunili zbog izgradnje, krajem prošle godine je stopirala opštinska Građevinska inspekcija, a potom i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, koja je najavila i da će podneti prijavu protiv investitora. Građevinska inspekcija je na terenu utvrdila da radovi nisu u skladu sa zakonom i propisanim standardima. S druge strane, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je utvrdila da investitor nije poštovao uslove koje je Zavod za zaštitu prirode.

Kako sistem ne funkcioniše kada je u pitanju izgradnja ovih postrojenja, novinari Insajdera su se uverili na primeru izgradnje MHE Jovanovići, na reci Panjici u Zapadnoj Srbiji.

Naime, investitor mora da pribavi više od 20 dozvola za izgradnju od niza različitih institucija. Koliko su komplikovane procedure pokazuje to što se dešava da investitoru istekne prva dozvola dok nabavi ostale. Ovo je ujedno izgovor nadležnim inspekcijama da ne reaguju kada neko počne da gradi bez svih neophodnih dozvola.

Tako je investitor počeo da gradi MHE “Jovanovići”, a da nije prijavio radove, niti pribavio građevinsku dozvolu. Dok su iz opštinske građevinske inspekcije poručili da su gledali “blagonaklono na ceo slučaj” jer investitor može da dobije građevinsku dozvolu, investitor Duško Đedović je naveo da su ga “administracija i birokratija” naterali da radi mimo zakona. U međuvremenu, Đedović je dobio građevinsku dozvolu i, makar za sada, nije trpeo posledice zbog nelegalne gradnje.

Na reci Vlasini devet malih hidroelektrana

Meštani koji žive u blizini reka na kojima su sagrađene MHE kao još jedan problem navode i narušavanje živog sveta u reci. Kao upozorenje na to već je u septembru prošle godine održan protest u Pirotu, ali taj protest nije bilo lokalnog dometa, jer su se stanovnicima Pirota i staroplaninskih sela pridružili ekološki aktivisti, planinarska društva, udruženja i građani iz svih delova Srbije.

Međutim, takođe na jugu Srbije, na reci Vlasini na kojoj je nanizano devet malih hidroelektrana nije imao ko da se buni jer taj predeo nije naseljen.

Da ima razloga za pobunu, pokazala je analiza koju je radio Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, a na zahtev Ekološkog udruženja „Rzav“. U tom izveštaju je navedeno da male hidroelektrane izgrađene duž nekoliko reka, među kojima je i Vlasina, negativno utiču na živi svet u njoj, kao i da je jedini uzrok za smanjenje života u reci rad ovih postrojenja.

Mesto u kojem su među prvima sagrađene MHE je Opština Raška. Tu je ilustrativan primer MHE Županj, za koju su date sve neophodne dozvole za gradnju, iako je Zavod za zaštitu prirode naglasio da bi izgradnja te MHE „značajno opteretila prirodu i životnu sredinu, kao i hidrološki režim i rasprostranjene ekosisteme Jošaničke reke”.

Zavod, inače, izdaje uslove koji bi investitor trebalo da poštuje tokom izgradnje MHE; a i kasnije tokom njenog rada, a da pritom ne naruši živi svet u reci.

O malim hidroelektranama u Insajder debati je govorio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je poručio da će inicirati izradu analize uticaja svih izgrađenih malih hidroelektrana na reke i živi svet u njima. Trivan je ponovio da je potrebno izmeniti Zakon o zaštiti prirode, ali u Debati nije precizirao kada će predložiti izmene kojim bi izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim zonama bila zabranjena.

Za EPS-ovu firmu i Eko energo grup najviše novca

Privatne firme kojima je EPS najviše novca davao za isporučenu „zelenu energiju“ su, prema izveštajima koje je EPS snabdevanje objavio, Eko energo grup i W&W Energy, a s druge strane su Drinsko-limske elektrane u vlasništvu EPS-a.

Eko energo grup najviše hidrolektrana ima upravo na reci Vlasini, za koju je, kao što smo spomenuli, analiza fakulteta pokazala negativan uticaj MHE na živi svet.

Direktor Eko energo grup je Nikola Petrović, kum predsednika Aleksandra Vučića. Petrović je od septembra 2012. godine do kraja 2016. godine bio direktor Elektromreža Srbije (EMS), državnog preduzeća koje se nalazi u sklopu energetskog sistema Srbije. Kako je pisao CINS, u tom periodu Petrović je zvanično izašao iz firme EEG, u kojoj je pre toga bio vlasnik, a vratio se kao vlasnik i direktor nedugo nakon odlaska iz EMS-a.

EEG je sada u vlasništvu dve firme – Eko Vlasina, koja je u stopostotnom vlasništvu Petrovića, koji je ujedno i direktor te firme, i Eko-global, koja je u stopostotnom vlasništvu Vere Ristić.

Izvor: Danas, Insajder