VELIKA PARADA ZA DAN POBEDE U MOSKVI Putin održao istorijski govor

Širom Rusije danas se održava tradicionalna vojna parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu,a centralni događaj se dešava na Crvenom trgu u Moskvi gde će veoma važan govor održati predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ovogodišnja parada, povodom 77 godina od okončanja Drugog svetskog rata, organizuje se u specifičnim okolnostima zbog sukoba u Ukrajini koji traje duže od 70 dana. Na tribinama neće biti gostiju iz inostranstva, a iz Kremlja je to zvanično objašnjeno činjenicom da nije reč o jubilarnoj godišnjici.

Crvenim trgom prodefilovaće 11.000 hiljada vojnika i 131 jedinica naoružanja, a iznad Moskve trebalo je da leti 77 aviona i helikoptera.

Parada je vizuelno u znaku dešavanja u Ukrajini, pa je tako osam aviona MiG-29 iznad Crvenog trga napraviti slovo Z, koje ruske snage u Ukrajini koriste kao znak raspoznavanja, a za Moskvu je postalo jedan od simbola podrške operaciji u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se prisutnima na paradi povodom Dana pobede u Moskve. Tom prilikom je Rusima čestitao praznik.

„Dan pobede je blizak i drag svakom od nas“, rekao je predsednik Rusije.

Putin se obratio i vojsci, istakavši da se oni bore za naš narod u Donbasu, kao i za bezbednost ruske otadžbine. Predsednik Rusije je istakao da je NATO započeo vojni razvoj teritorija koje su susedne Rusiji.

“Sve je ukazivalo da će sukob sa neonacistima biti neizbežan”, naveo je. “Zemlje NATO-a nisu htele da čuju stav Moskve, alijansa je imala druge planove”, naveo je.

Istakao je da su imali druge planove i da su planirali napad na Krim. Dodao je da je NATO pripremao za napad na Donbas.

“Rusija je dala preventivni otpor agresiji, što je bila jedina ispravna odluka”, naglasio je predsednik Rusije.

Poželeo je brz oporavak učesnicima “specijalnih operacija” u Donbasu.

Advertisements

“Smrt svakog vojnika je tuga za sve nas, učinićemo sve da pomognemo porodicama i deci poginulih vojnika u Ukrajini” naglasio je šef ruske države.

Govor je završio uzvicima “Za Rusiju” i “za pobedu”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *