Zaigrala mečka u Grčkoj, hoće li i u Makedoniji?

Zaigrala mečka u Grčkoj, hoće li i u Makedoniji?

Soroševa mreža je bila aktivna i u Grčkoj, a grčki mediji su objavili da je navodno u nju bio upleten i ministar inostranih poslova Nikos Kocijas koji je nedavno podneo ostavku.

Zaigrala mečka u Grčkoj, hoće li i u Makedoniji?
Ilustracija Balkanska, Foto: Screenshot
Prema pouzdanim informacijama, na sastanku u kabinetu Aleksis Ciprasa, ministar odbrane Panos Kamenos je optužio Kocijasa da mu je preko tajnog računa Ministarstva spoljnih poslova bilo dostupno 45 miliona evra, koji potiču od Džordža Soroša, piše makedonska pressing.tv.

Taj sastanak u Ciprasovom kabinetu se održao u ponedeljak popodne, nakon što se Kamenos vratio iz Vašingtona gde je predstavio svoj plan B za Makedoniju. Kamenos je na sastanku izneo ubeđenje da Prespanski sporazum neće biti prihvaćen u Sobranju Makedonije, te je stoga ponudio alternativu – da se postigne regionalni odbrambeni pakt kako bi se zaustavio Ruski uticaj u regionu.

Kocijas se glasno usprotivio tome tvrdeći da je to mešanje u u rad njegovog Ministarstva inostranih poslova, i započeo svađu u kojoj se neplanirano uplelo i pitanje “tajnih fondova” ministra.

U toj svađi  Kocijas je više puta puta optužen od Kamenosa da ga finansira Džordž Soroš, čiji je cilj da se na svaki mogući način progura Prespanski sporazum, te da se iz tog “tajnog fonda”  finansiraju političari, biznismeni i novinari, kao i pojedinci iz Ministarstva spoljnih poslova za posao koji nisu uspeli da završe.

Kamenos je tokom svađe eksplodirao i njegov bes, kako piše Efimidae a prenosi pressing.tv,  trajao je deset minuta. U jednom trenutku Kamenos je optužio Kocijasa da mu je Soroš dao 50 miliona evra za Prespanski sporazum, da je uključen u šemu nezakonitog izdavanja viza, te da postoji ogromna zloupotreba sredstava u Ministarstvu spoljnih poslova.

Cipras je sve posmatrao sa strane i nije se mešao u svađu. Praktično, kako navode izvori, on je izdao Kocijasa i pustio ga niz vodu. Cipras je žrtvovao ministra koji je branio Prespanski sporazum zbog ministra koji se suprotstavlja sporazumu. U svemu tome brojke igraju glavnu ulogu – Ciprasu će biti potrebni glasovi u parlamentu kada se treba sporazum usvojiti za ratifikaciju, a prema planu to bi trebalo da bude negde u martu sledeće godine i za to mu je potreban kamenos.

Izvori u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da napad od strane Kamenosa da je  Sorošov čovek, da je uzimao novac i slično jako uplašilo Kocijasa, a ta svađa ga je i naterala da podnese ostavku.

Pitanje tajnih fondova se danas treba naći u parlamentu.

Tako da kriza koja potresa Grčku dobija nove dimenzije koje utiču i na Prespanski sporazum, pa se može zaključiti da je Kocijas zapravo kolateralna šteta dogovora postignutog između premijera Ciprasa i Zaeva.

Pa, ako medved igra u dvorištu drugog, da li će igrati u našem, pitanje je koje se logično nameće, piše makedonski pressing.tv.  Da li i mi imamo neke tajne fondove da “motivišemo” one uključene u proces? A ako ih imamo, odakle su došli?

Jedan od makedonskih novinara koji javno postavlja ovo pitanje je Erdem Ahmet, koji je objavio na Facebook profilu:

“Ako je Grčka koristila tajna sredstva u pregovorima o imenu, osnovno pitanje koje se postavlja jeste da li je neko iz Makedonije iskoristio taj novac?”

Pressing.tv dalje podseća na aferu u koju su navodno bili uključeni bivši ministar spoljnih poslova Ljubomir Frckoski, sa makedonske, i general Nikolaos Grilakis, sa grčke strane. Prema nepotvrđenim informacijama, Grilakis je Frckoskom ponudio kofer sa 5 miliona dolara, kao cenu za promenu ustavnog naziva Republike Makedonije.

Nekadašnji makedonski predsednik Kiro Gligorov u svojim memoarima “Makedonija je sve što imamo”, objavljenim 2001. godine, prvi je pisao o pokušaju korupcije sa pet miliona dolara:

“Postojao je, po prvi put ću reći, zaista nezamisliv pokušaj grčkih specijalnih službi da na brutalan način utiču na prihvatanje grčkog rešenja, i da se odreknem imena Makedonija”, piše u memoarima , ističući da mu je Frckoski ponudio sastanak sa grčkim specijalnim službama.

Advertisements

Ovo je potvrdio u svojim memoarima i bivši predsednik Sobranja Stojan Andov.

 

Izvor: Balkanska, pressing.tv