Žrtve su nužne ukoliko narod želi imati svoju slobodu i samostalnost. Makedonija nema čak niti to

Žrtve su nužne ukoliko narod želi imati svoju slobodu i samostalnost. Makedonija nema čak niti to

Zoran Meter, urednik portala  , komentarisao je za  7Dnevno političku situaciju u regionu i uticaj stranih političara na aktuelne događaje. Između ostalih, osvrnuo se i na pitanje Makedonije:

O ovoj je temi posljednjih dana puno toga rečeno. Međutim, kao što uvijek govorim, u geopolitici je nužno (a pitanje koje postavljate i jest jedino geopolitičko i ništa više od toga), razdijeliti željeno od stvarnoga, navijačke strasti od profesionalnog i trezveno-hladnog pristupa problematici.

Zoran Meter

Konkretan odgovor na Vaše pitanje je jednostavan: Makedonija i Makedonci žrtve su velike i nepravedne geopolitičke igre iz koje ih nitko i ništa ne može izvući osim njih samih. A to izvlačenje, uopće nije isključeno, može zahtjevati i velike žrtve. Ali žrtve su, kao što to uvijek povijesno gledano i biva, nužne, ukoliko jedan narod želi imati svoju slobodu i samostalnost, pa makar to bilo i u suženim okvirima kakvi su danas unutar Europske unije.

Jer Makedonija, to treba otvoreno reći, nema čak niti to.

Dakle, daljnji potezi, koji će definirati budućnost te zemlje, ovisit će isključivo o Makedoncima i njezinim političkim predvodnicima i intelektualnim elitama – i nikome više.

A kakvi su joj pojedini ključni predvodnici, najbolje ukazuje i izjava premijera Zoran Zaeva, koji, skoro pa kaže, kako su  se Makedonci na referendumu plebiscitarno odlučili na promjenu imena jer je eto, za to glasalo njih više od 90%.

Iracionalna izjava i više nego racionalnog političara, koji, međutim, ne provodi makedonske već tuđe interese, pri čemu otvoreno ignorira zdravu logiku makedonskih građana, ali, što je još opasnije, i izjavu državne izborne komisije o tome kako referendum, zbog slabog odaziva glasača, nije uspio.

Od Zaeva su još licemjernije jedino, nedugo nakon referenduma upućene čestitke Makedoncima od strane brojnih EU i NATO dužnosnika zbog njihovog pozitivnog izjašnjavanja na postavljena referendumska pitanja.

Ovdje bih samo podsjetio, kako su na mađarskom referendumu od prije nekoliko mjeseci, provedenom po pitanju ustavnog implementiranja zabrane ilegalnog ulaska migranata u tu zemlju, Bruxelles i europski mainstream mediji izričito upozoravali na nužnost izlaska većinskog broja glasača (50%+1) kako bi referendum bio valjan. Nakon što je taj uvijet i ostvaren, a protiv referendumskog pitanja glasalo oko 51% građana, EU je odmah požurila proglasiti „težak“ poraz Viktora Orbana i njegove migrantske politike. A ne radi li se u slučaju makedonskog referenduma o teškom porazu Zorana Zaeva, prosudite sami.

Dakle, dvojni standardi na djelu: kada ti nešto paše, korisno je da to bude u okvirima zakona ali i nije nužno; i obratno, kada ti nešto ne paše, kao što je to slučaj s neuspjelim makedonskim referendumom o kojem me pitate.

Ali u čitavom ovom (geo)političko-moralnom kaosu ipak primjećujem neobično snažnu i žilavu nacionalnu samosvijest makedonskog naroda, čije je budućnost, na žalost, u dobrom dijelu stavljena u ruke najveće makedonske nacionalne manjine – one albanske (ne njezinom krivicom, već instrumentalizacijom stranih silnica i domaćih izvršitelja), koja je najvećim dijelom i izišla na ovaj referendum i odredila njegov konačni ishod. A takvo stanje stvari može biti vrlo opasno i eksplozivno.

Međutim, ipak mislim kako premijer Zaev u parlamentu neće moći pridobiti 12 glasova nužnih za promjenu imena te države (iako novac čini čuda!),  što, međutim, stanje u toj zemlji može samo privremeno stabilizirati, dok je, dugoročno, ono ipak posve neizvjesno.

Ceo intervju dat portalu  7Dnevno pročitajte OVDE

Izvor: