Igor Đurđević: Uklonite sumnjive namirnice iz magacina, mislite na zdravlje policajaca!

Balkanska je juče prenela informaciju Policijskog sindiakta Srbije o hrani sumnjivog kvaliteta, koja je deljena u “lanč paketima” policajcima koji su se nalazili na izvršenju službenog zadatka. Danas, povodom toga se Igor Đurđević, predstavnik Policijskog sindikata Srbije u Policijskoj upravi Bor, obratio saopštenjem i otvorenim pismom načelniku PU Bor, iz čijeg magacina su dobijene sumnjive namirnice.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Saopštenje 

Hrana sumnjivog kvaliteta iz PU Bor za policajce iz Negotina

NEGOTIN – Dana 04. 04. 2019. godine elektronskom poštom (mejlom) prosledili smo hitan Dopis načelniku Područne policijske uprave u Boru gospodinu Branislavu Stojadinoviću sledeće sadržine:

POLICIJSKOJ UPRAVI BOR
– N A Č E L N I K U –
gospodinu Branislavu Stojadinoviću

PREDMET: Lanč paketi koji sadrže namirnice sumnjivog kvaliteta i roka trajanja

Poštovani,
Imajući u vidu da SEGMENT ZAŠTITE ZDRAVLjA zaposlenih predstavlja u osnovi jedno od ključnih interesovanja i težišta rada sindikata, obraćamo Vam se sa saznanjima da je dana 03. 04. 2019. godine, prilikom upućivanja 3. voda Interventne jedinice policije iz PU Bor na izvršenje službenog zadatka, odnosno na obuku koja se vršila u Nišu, pripadnicima IJP iz reda zaposlenih u PI/PS Negotin izvršena je podela tzv.”lanč paketa” u kojima su se nalazile namirnice za ishranu sumnjivog kvaliteta i roka trajanja.

Konkretno, radi se o pakovanjima “svinjskog suvog vrata” koja su pre svega, po izgledu (vizuelno) bila već vidno “nabrekla” u odnosu na izgled kako inače izgledaju takva pakovanja, a potom, vršenjem uvida u delu sa natpisom “upotrebljivo do” – zaposleni nisu bili u mogućnosti da utvrde tačan upotrebni datum apsolutno ni na jednom od tih pakovanja hrane.

Igor Đurđević: Uklonite sumnjive namirnice iz magacina, mislite na zdravlje policajaca!
Foto: PSS Negotin

Čak šta više, izgled oštećenja na nalepnici deklaracije nedvosmisleno ukazuje da je namerno oštećen datum – rok trajanja pakovanja hrane i to tako što je nekakvom suspstancom delovano po oznakama brojki koje predstavljaju datum, gde su iste gotovo u potpunosti učinjene nevidljivim u odnosu na ostatak tekstualnog dela deklaracije, a potom je takođe mehanički u potpunosti oštećena cifra koja označava “tačan dan u mesecu”.

Foto: PSS Negotin

Nakon ovih saznanja do kojih smo došli dana 03. 04. 2019 .godine tokom angažovanja, odnosno obuke pripadnika IJP u Nišu, nastojanjem da potvrdimo navedene konstatacije, dana 04. 04. 2019. godine pribavili smo tri komada neotvorenih tih pakovanja hrane, koje su nam kolege sa terena donele i predale – obzirom da je većina kolega strahovala da uopšte proba da konzumira tu hranu, a za koje smo odmah uvideli da postoje indicije neispravnosti i to u pogledu “nadutosti samih pakovanja”.

Zatim smo uvidom u deo sa deklaracijom utvrdili da se radi o datumu koji ukazuje na istek upotrebnog roka tih namirnica u tekućem mesecu, ali tačan dan zbog pomenutih oštećenja nismo bili u mogućnosti da utvrdimo.

Konkretno, ono što smo uspeli da vizuelnim pregledom utvrdimo je datum: 0_.04.19.

Obzirom na sve navedene okolnosti iz kojih proizilazi zaključak da se radi o namirnicama sumnjivog porekla i sadržaja u smislu ispravnosti rokova upotrebe – INSISTIRAMO da izvršite hitne provere i preduzmete odgovarajuće mere, te između ostalog PREDLAŽEMO da se takve i slične namirnice hitno uklone iz magacina PU Bor i MOLIMO VAS da nas o svemu povratno izvestite, obzirom da bi smo se u suprotnom morali obratiti nadležnim inspekcijskim organima.

Unapred zahvalni…

Advertisements

Srdačno,

POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE
Sindikalna jedinica Zaječar/Bor
Igor Đurđević, predsednik SG Negotin