IMAJU LI GRADJANI KORISTI OD AMBASADA?

Bivši ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović kaže da postoji ustaljena diplomatska praksa u svijetu koja se tiče profesionalne diplomatske strane. No, on navodi kako pored zakonskih osnova moramo imati i moralnu normu.

Draško Aćimović

 

Naši državljani koji budu opljačkani u pojedinim evropskim gradovima nisu oslobođeni ni plaćanja prevoza do ambasade kako bi dobili odobrenje za povratak kući

Jedna državljanka Bosne i Hercegovine nedavno je doživjela neugodnost tokom turističkog boravka u Španiji, tačnije u Barceloni. Naime, Bosanka je bila meta kradljivaca koji su iskoristili njen trenutak nepažnje i ukrali joj torbu sa ličnim dokumentima i novcem.

Avion ili autobus

S obzirom na to da je shvatila kako će teško doći do svojih stvari, kontaktirala je Ambasadu BiH u Madridu. U ovoj ustanovi su joj, prema njenim riječima, rekli da dođe u Madrid, gdje će joj biti izrađen putni list za povratak u BiH. Nakon što ih je upitala kako će doći do Madrida, kada je ostala bez dokumenata i novca, odgovoreno joj je: “Avionom”. Nakon što je uposlenika Ambasade podsjetila da ne može u avion bez dokumenata, uslijedio je odgovor: “Onda autobusom”.

Jasno je, dakle, da iz Barcelone do Madrida ne bi stigla tako lahko da nije imala sreću da je u Barceloni boravila i njena sestra, pa je uz njenu pomoć platila put do glavnog grada Španije. U Ambasadi BiH u Madridu izrađen joj je dokument koji je bio potreban da bi se naša sugrađanka mogla vratiti kući. I taj dokument je, kaže, platila. Napominje kako cijena samog dokumenta nije problematična. Problem predstavlja to što osoba kojoj je ukraden novac nema da plati ni minimalne troškove, osim ako joj se ne posreći, kao našoj sagovornici, da u svojoj blizini ima osobu koja je spremna pomoći.

Na web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH postoji uputstvo o tome šta možete, a šta ne možete očekivati od ambasada širom svijeta.

Bivši ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović kaže da postoji ustaljena diplomatska praksa u svijetu koja se tiče profesionalne diplomatske strane. No, on navodi kako pored zakonskih osnova moramo imati i moralnu normu.

– Što se tiče ljudske strane, mislim da svakom našem građaninu, bilo gdje da mu se desi problem u svijetu, diplomatska predstavništva trebaju priskočiti u pomoć. Ako se sjećate, kada sam ja preuzeo mandat u Bruxellesu, bio je veliki teroristički napad u tom gradu. Mi smo tada pronašli mogućnost da sve naše ljude dovedemo u Ambasadu i da ih vratimo njihovim kućama. Taj teroristički čin se desio pet dana nakon što sam imenovan za ambasadora i to je situacija u kojoj nisam imao instrukcije kako da se ponašam i šta da uradim. Dakle, nismo se slijepo držali papira i govorili ovo nigdje ne piše i ovo ne moramo raditi. Prvi cilj nam mora biti da se pobrinemo za naše građane, a to je ta druga strana, ljudska, moralna, ističe za Oslobođenje Aćimović.

Dodaje kako nije česta situacija da naši građani budu opljačkani u inostranstvu, te da se u tim rijetkim situacijama mora naći način da se državljanin BiH oslobodi nekih troškova.

Prokomentarisao je situaciju u kojoj se našla državljanka BiH sa početka ove priče.

– To se mora regulisati obavezno. Sve te stvari se moraju regulisati nekom uredbom da naš građanin, ako ima problem u nekoj državi, bude prebačen bez plaćanja puta do konzulata i kući, dodao je Aćimović.

Osjećaj humanosti

Dugogodišnji diplomata i bivši ambasador BiH u Grčkoj Branko Dokić kaže nam da je osoblje u bh. ambasadama sputano propisima koje treba da poštuje. Navodi da i ono što bi sami željeli uraditi, nisu u mogućnosti.

– Ambasada u Španiji je postupila po propisu. Nemaju oni drugi način, nego da oštećena osoba dođe u Ambasadu i da joj bude izdat dodatni putni dokument. Na stranu osjećaj humanosti, a na stranu ograničenja koja postoje, ističe Dokić, konstatirajući da bi bilo teško mijenjati pravilnike.

– Morali bismo stvoriti sredstva da konzularni radnik iz Ambasade otputuje u neki grad i ponese sve što je potrebno da bi tamo izdao dokument. Naravno, tu bi bilo i zloupotreba kojekakvih. Krađe u velikim gradovima su čest slučaj, tako da našim državljanima preostaje samo da se maksimalno čuvaju, zaključuje Dokić.

Izvor
Oslobođenje Sarajevo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *