Lažni socijaldemokrata protiv Izraela

Jedan od najistaknutijih članova Samoopredeljenja, kandidat za gradonačelnika Orahovca Visar Korenica je izjavio da Izrael treba da nestane sa lica zemlje. To je stav najekstremnijih islamskih radikala poput ISIL-a i Al Kaide. Jer videli smo: Egipat, Jordan, Bahrein i UAE priznaju pravo Izraelu na postojanje a funkcioner Kurtija ne

Na parlamentarnim izborima lažne države Kosovo najviše glasova dobila je partija Albina Kurtija. Zbog toga je važno znati na čemu se zasniva ideologija čoveka koji bi mogao da dobije mandat da predvodi  vladu u Prištini?

Kurti je veoma poznat srpskoj publici i o njemu se mnogo pisalo. Kao osnovno što se vezuje za njega je tvrdnja da se radi o bivšem marksisti-lenjinisti koji je evoluirao ka socijaldemokratiji. Što je posebno važno, i u engleskoj i francuskoj verziji Vikipedije se ističe da je to socijaldemokratska partija koja se istovremeno inspiriše albanskim nacionalizmom. Već to pokazuje da se, onima koji ga opisuju, u glavi mešaju nespojive stvari. Jer socijaldemokratija mora biti građanska i protiv svakog nacionalizma. Onog momenta kada jedna partija bira nacionalizam ona prestaje da bude socijaldemokratska. To se jasno vidi u evropskom parlamentu. Socijaldemokratska opcija je u tom telu izrazito antinacionalistička pa i anti nacionalna i tvrdo promoviše antinacionalne i antiverske vrednosti. Poznata je njena beskompromisna borba da u preambulu evropskog ustava ne uđe odredba o hrišćanstvu kao osnovu Evrope.

Zato je smešno partiju Albina Kurtija svrstavati u socijaldemokratske partije, ma šta ona sama govorila o sebi. Ako želimo da procenimo gde na političkom spektru spada neka partija potrebno je, pored njenog formalnog opredeljenja, gledati kakve političke poteze vuče. Ti politički potezi najbolje govore o kakvoj se ideologiji radi. Kod Albanaca to je posebno karakterističan slučaj. Setimo se partije Envera Hodže, ona je svrstavana u marksističko-lenjinističke sa izrazitom antireligioznom orijentacijom. Šta je to značilo najbolje će se videti iz opisa koji je o tim ateistima da zapadnjak Hartmut Albert. On je bio oduševljeni pristalica Enver Hodže i kao takav je posetio Albaniju i tadašnju Jugoslaviju. Na Kosmetu mu je domaćin bio učitelj takođe vatreni sledbenik Hodžine antireligiozne politike. Ali na zaprepašćenje gosta u učiteljevoj kući se živelo po striktno islamskim propisima. Za sve vreme relativno dugog boravka u njoj, on je samo jednom slučajno video jednu ženu, a kuća je bila velika zadruga prepuna ženske čeljadi.

Naš junak se pitao o čemu se radi. I zaključuje da je opredeljivanje za marksizam bilo samo deklarativno, isključivo zbog ljubavi za Albaniju i da bi njegov domaćin-učitelj sledio bilo koju ideologiju koja bi iz Albanije došla na Kosmet.

Dakle, islamsko versko opredeljenje bilo je jedina ideologija koju su kosmetski Albanci sledili, a albanski nacionalizam je imao samo jednu ideju da se ujedine sa Albanijom i tako stvore jaču islamsku bazu.

To je ideologija koju sledi Albin Kurti. On sam može da bude i ateista. Ali dobro zna da populacija od koje traži glasove to nije. I da njima islam znači mnogo više od sekularnog nacionalizma. Te da, ako hoće glasove, mora iznad svega forsirati islam. I to pokazivati, čak kad se govori nacionalnim terminima. Da bi glasači videli da biti Albanac obavezno znači biti musliman.

Sledeći primeri to pokazuju. Iz Albanije je na Kosmet došla intelektualka Alma Lama, priključila se Samoopredeljenju i bila izabrana u kosmetski parlament 2010. Ostala je u poslaničkoj grupi Kurtija sve do 2013. kada ju je napustila, jer je videla da taj formalni ateista forsira islam.

Razlog je bio sledeći: radikalni imam iz Prizrena Irfan Salihu je napao Albanke da ne poštuju islam i optužio ih je da su prostitutke. Alma Lama kao feminista stala je u odbranu prava žena. Zbog toga se na nju obrušila lavina verske mržnje. Lama, koje je već počela da oseća zazor  prema Kurtiju, jer je krenuo u promovisanje male partije islamskih radikala koja se zove Partija pravde, sada se suočila sa odbijanjem Kurtija da je zaštiti i što je posebno važno, on se pridružio zahtevima islamskih radikala da se žene nateraju da nose marame i da se u škole uvede islamska veronauka. Napadi na Lamu su eskalirali do pretnje da je veroodstupnik od islama – murtad i da treba da bude osuđena na smrt. Zbog toga je dobila policijsku pratnju.

Sa druge strane jedan od najistaknutijih članova Samoopredeljenja, kandidat za gradonačelnika Orahovca Visar Korenica je izjavio da Izrael treba da nestane sa lica zemlje. To je stav najekstremnijih islamskih radikala poput ISIL-a i Al Kaide. Jer videli smo: Egipat, Jordan, Bahrein i UAE priznaju pravo Izraelu na postojanje a funkcioner Kurtija ne.

I na kraju sve je to kulminiralo ovih dana kada je Kurti slobodobitno, sve slikajući se sa njim, izjavio da je jedan od ekstremnijih teologa Islamske zajednice Kosova Mustafa Bajrami pristupio Samoopredeljenju. Za Bajramija kao islamskog teologa stvar je jasna. Biti za nezavisno Kosovo, albansku naciju i jezik, a protiv islamske „nacije”, koja okuplja sve muslimane sveta u jednu državu, znači na sudnjem danu biti od Alaha bačen u oganj u kome će večito goreti. To znači, kada bi Bajrami imao i trunčicu sumnje da Kurti neće žrtvovati Kosovo zarad svetske islamske države sa arapskim kao službenim jezikom, onda nikada ne bi pristupio Samoopredeljenju.

Zato je svako spominjanje albanskog nacionalizma i velike Albanije a zanemarivanje islamske suštine problema, poraz Srbije klasičnim nokautom.

Advertisements

Profesor univerziteta, osnivač naučne discipline Politikologija religije

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *