MOST UPOZORAVA:POSTOJE LAŽNE MANJINSKE STRANKE

Hiljadu potpisa umesto 10.000 za osnivanje. Troškovi desetostruko manji. Izborni prag 0,4 umesto 5 odsto. Da li ovu pogodnost, koja je zagarantovana strankama nacionalnih manjina, koriste oni koji u tome vide čist interes, ali i lakši način do poslaničkih i odborničkih klupa?

 

Na inicijativu Vlaške nacionalne manjine, kako saznajemo u Uniju manjinskih stranaka MOST već ulaze i druge manjinske stranke i to Češke, Slovačke, Madjarske i druge a podrška dolazi iz mnogobrojnih udruženja gradjana koji u Uniji vide ideološki neopterećenu koaliciju čija će kampanja biti pozitivna i isklučivo će se zalagati za ljudska prava i prava manjina.

Koordinator Unije Most Boban Jovanović na sastanku sa predstavnicima nacionalnih manjina koje će činiti buduću Uniju MOST istakao je da U Srbiji postoji 108 registrovanih stranaka, a više od polovine čine stranke nacionalnih manjina. Da biste osnovali ovakvu stranku treba vam 1.000 potpisa, i da, makar deklarativno, želite da zastupate interese pojedine manjine, bez obzira koje ste nacionalnosti, i da li na vašoj listi postoj bilo ko iz te zajednice.

Borba za manjine i ljudska prava
Boban Jovanović koordinator Unije MOST i Slobodan Perić, predsednik Vlaške stranke

 

” Zato će  Uniju MOST predstavljati ljudi koji dolaze iz nacionalnih manjina i čija politika nije usmerena protiv bilo koje politike, već zasnovana na borbi za interese nacionalnih manjina a generalno za ljudska prava i život dostojan čoveka u 21. veku.

Nećemo dozvoliti da se lažne manjinske stranke osnovane iz drugačijih interesa pridruže ovoj iskrenoj uniji ali su svi ugledni pojednici dobrodošli bez obzira koje su nacionalnosti i da li su pripadnici nacionalnih manjina. Mnogi Srbi koji žive u dijaspori se takodje osećaju kao nacionalna manjina kada dodju u Maticu i to će biti u fokusu našeg programa da je Srbija zemlja svih nas bez obzira odakle dolazimo i da li smo na privremenom radu u inostranstvu.”

Slobodan Perić predsednik Vlaške stranke MOST navodi kao primer lažnih manjinskih stranaka i gde je ova praksa ispoljena  i opcija Nijedan od ponuđenih odgovora. Problem nije što NOPO zastupa manjinske interese, već što u svojoj istoriji nije uvek bio manjinska stranka. Prvo je, naime, osnovan kao nemanjinska stranka 2008. A onda je, kao i mnoge druge male stranke, primenom novog zakona o političkim strankama (koji je usvojen 2009.) izbrisan iz Registra političkih organizacija aprila 2010. “Nopovci” su potom rešili da se registruju kao stranka vlaške nacionalne manjine, iako je predsednik te stranke tvrdio da nije eventualni ulazak u parlament razlog što su se registrovali kao manjinska stranka, već manji finansijski troškovi. “Rupu u zakonu” su iskoristili, ali se nameće zaključak da su zastupnici vlaške manjine postali zbog interesa.

Advertisements

Zato će Unija MOST biti jedina realna priča koja će na narednim izborima predstavljati nacionalne manjine a i sve borce za ljudska prava.

Izvor Balkanska

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *