Pašalić: Romi i dalje najugroženija grupa u Srbiji

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio da “uprkos tome što je država preduzela niz mera u prethodnoj deceniji u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, etnička distanca prema Romima se ne smanjuje”

Kako se navodi u saopštenju Pašalić je povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma kazao da su “Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa, koja se još uvek suočava sa teškim životnim uslovima i diskriminacijom u svakodnevnom životu”.

Pašalić: Romi i dalje najugroženija grupa u Srbiji

“Afirmativne mere u oblasti obrazovanja doprinele su povećanju broja visokoobrazovanih Roma i Romkinja, ali je izostala podrška u zapošljavanju, o čemu sve češće govore i pritužbe upućene Zaštitniku građana”, rekao je Pašalić i dodao da su upravo “radno mesto i finansijska sigurnost najefikasniji načini osnaživanja romske manjine”.

On je kazao da “većina romske nacionalne manjine i dalje živi u ekstremnom siromaštvu, kao i da se Romkinje udaju u ranom uzrastu, očekuju ih višestruke trudnoće u kratkom vremenskom periodu”.

Posebno zabrinjava finansijska i druga zavisnost od starijih članova porodice i partnera, kao i visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Advertisements

“Celokupni razvoj romske dece u siromaštvu i neformalnim naseljima nosi sa sobom brojne rizike, a posebno zabrinjava činjenica da je većina njih osuđena da i dalje živi u začaranom krugu bede u kome su rođeni i njihovi roditelji”, rekao je Pašalić i najavio da će u 2019. godini pripremiti Poseban izveštaj o sprovođenju Strategija za inkluziju Roma i Romkinja i na osnovu tih prikupljenih podataka uputiti preporuke za unapređenje položaja Roma.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *