Prvi srpski rok hor “RocHoir” – odgovor društvu u kojem preovlađuje iskrivljena slika muzičkih, moralnih i socijalnih vrednosti

Razgovor o prvom srpskom rok horu “RocHoir”, koji je za kratko vreme stekao zavidnu reputaciju i veliki broj poštovalaca, vodimo sa Milošem Dimitrijevićem, jednom od njegovih osnivača.

Miloš nam najpre objašnjava razlog formiranja ovakvoh hora, i misiju koju ovi pretalentovani mladi ljudi koji ga sačinjavaju imaju:

– “RocHoir je nastao iz potrebe da se današnjem detetu predškolskog i školskog uzrasta pruži mogućnost izbora. Dakle, naš cilj je izbor, a naša misija i društvena odgovornost je da taj izbor učinimo mogućim. Mi smo neophodan odgovor današnjem društvu u kojem preovlađuje iskrivljena slika muzičkih, moralnih i socijalnih vrednosti.

Prvi srpski rok hor "RocHoir" - odgovor društvu u kojem preovlađuje iskrivljena slika muzičkih, moralnih i socijalnih vrednosti
Foto: RocHoir

Naziv RocHoir proistekao je iz igre engleskih reči ROCK & CHOIR (rok muzika i hor). Spajanjem ova dva vida muzičkog izražavanja objedinjujemo različite muzičke i kulturološke vrednosti, u cilju promovisanja rok kulture koja je zasnovana na filozofiji bunta i kritičkog mišljenja. Pevanje jeste osnova našeg ROK HORA, ali bavimo se i edukacijom novih generacija o popularnoj svetskoj kulturi kroz brojne radionice i druge edukativne audio-vizuelne sadržaje,” objašnjava Miloš Dimitrijević.

Otkud ideja za baš ovakav hor i ovu vrstu muzike?

Dirigent hora Jovana Obradović

– “Ideja za stvaranje prvog srpskog dečjeg rok hora zapravo je rođena u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Naime, školski hor OŠ „Ivo Andrić“ nastupao je pod dirigentskom palicom nastavnice Jovane Obradović povodom jubilarne godišnjice te škole. Taj nastup propraćen je neverovatnom medijskom pažnjom zbog načina izvođenja i izbora repertoara. Nisu o tome govorili samo domaći mediji (Rock radio, Nocturne Magazine, TV Prva i brojne digitalne novine), već i strani internet portali sa svih krajeva sveta – od Brazila i SAD, preko Nemačke, Španije, Poljske… do Japana. Pisali su o fenomenu školskog hora koji izvodi numere poznatih rok/metal sastava, a neretko su ova izvođenja ocenili kao izuzetan podvig. Nastupima su bili zaintrigirani čak i najveći hevi metal portali kao što su Metal Hammer, Metal Injection i Metal sucks, a svetski poznat metal sastav MANOWAR čak je na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici objavio snimak horskog izvođenja njihove kompozicije „Heart of steel“. Usledili su brojni pozivi za gostovanja – Rok radio na Sajmu medija i komunikacije, svečano otvaranje Sajma sporta, međunarodni ekološki i naučni skupovi, kao saradnja sa afirmisanim domaćim bendovima Samostalni referenti i Ničim izazvan”, pojašnjava Dimitrijević.

Advertisements

“Dirigent hora Jovana Obradović i ja, podstaknuti svim tim,  okupili smo grupu izuzetno mladih i talentovanih muzičara koji su podržali njenu ideju i prihvatili da budu deo RocHoir misije”, nastavlja Miloš i dodaje da je RocHoir  u prvih godinu dana postojanja imao prilike da nastupa na nekoliko festivala širom Srbije. Brojne manifestacije i konferencije uputile su pozive za nastupe, a sam Grad Beograd javno je izrazio svoju zahvalnost horu na zalaganju za promociju kulture, obrazovanja, ekološke svesti i humanosti. Ostvarena je saradnja sa velikim regionalnim imenima rok muzike, a mnogi značajni bendovi i pojedinci podržavaju našu ideju.”

Foto: RocHoir

“Javnim nastupima i novim vidicima ostvarujemo našu misiju i zajedno stvaramo NOVI SVET!”, kaže na kraju razgovora Miloš Dimitrijević, a vi više o radu, članovima i aktivnostima ovog fantastičnog hora možete saznati na njihovom sajtu http://www.rochoir.com