Putinov autorski tekst: Ponižavanje naroda izaziva rat!

Ruski predsjednik Vladimir Putin u autorskom tekstu koji objavljuje američki časopis “Nacionalni interes” ističe da je Sovjetski Savez u Drugom svjetskom ratu izvojevao grandioznu pobjedu nad nacizmom i spasio cijeli svijet.

Putin odbacuje reviziju istorijske istine i navodi da oni koji to pokušavaju ne mogu da demantuju nijednu činjenicu ni argument.

“Teško je i nemoguće raspravljati sa originalnim dokumentima, koji se, usput, čuvaju ne samo u ruskim, već i u stranim arhivima”, poručuje Putin.

On je uvjeren da je “u prirodi naroda Rusije da izvršava svoju dužnost, da se ne štedi ukoliko okolnosti to nalažu”.

“Samopožrtvovanje, patriotizam, ljubav prema svom domu, svojoj porodici, otadžbini – ove vrijednosti su i danas fundamentalne, ključne u ruskom društvu. Na njima, u velikoj mjeri, počiva suverenitet naše zemlje”, naglašava Putin u tekstu koji objaljuje američki “Nacionalni interes”.

Ruski lider upozorava da nanošenje nepravde narodima i njihovo ponižavanje podstiču ratove. On ukazuje na činjenicu da je Versajski sporazum nakon Prvog svjetskog rata podstakao novi rat jer je bio simbol duboke nepravde za Njemačku.

“Praktično se radilo o pljački zemlje koja je bila dužna da plati velike odštete zapadnim saveznicima, koje su osiromašile njenu ekonomiju. Vrhovni komandant savezničkih snaga, francuski maršal Ferdinand Foš proročki je opisao Versaj: `Ovo nije mir, ovo je primirje na dvadeset godina`”, navodi ruski lider.

Putin je u autorskom tekstu opisao i stradanje njegove porodice u Lenjingradu, navodeći da mu je tada umro dvogodišnji brat Vitja, a majka čudom preživjela. Otac, iako oslobođen vojske, dobrovoljno se javio da brani rodni grad – učinio je isto što i milioni sovjetskih građana.

“Za mene i moje vršnjake važno je da naša djeca, unuci i praunuci shvataju kroz kakve su iskušenja i muke prolazili njihovi preci”, poručio je Putin, objašnjavajući zašto je u Rusiji Dan pobjede tako važan.

Putin se posebno osvrnuo na optužbe da je Sovjetski Savez učestvovao u rasparačavanju okolnih država i naveo da je u rasparčavanju Čehoslovačke, zajedno sa NJemačkom, učestvovala i Poljska.

On kao dokaz citira snimak razgovora njemačkog ambasadora u Varšavi Adolfa fon Moltkea sa Jozefom Bekom od 1. oktobra 1938. godine o poljsko-češkim odnosima i stavu SSSR-a o ovom pitanju.

“Podjela Čehoslovačke bila je surova i cinična… Minhenski sporazum bio je okidač nakon kojeg je veliki rat u Evropi postao neizbježan”, navodi Putin.

U autorskom testu koji objavljuje američki list “Nacionali interes”, a prenosi “Sputnjik”, Vladimir Putin naglašava da su Velika Britanija, pa i Francuska, koja je tada bila glavni saveznik Čeha i Slovaka, “preferirale da se odreknu svojih garancija i bace ovu istočnoevropsku zemlju na milost i nemilost”.

“Ne samo da bace, već da usmjere težnje nacista na istok sa ciljem da se Njemačka i Sovjetski Savez neizbježno sukobe i međusobno iskrvare”, zaključuje Putin.

On napominje da “Staljin i njegovo okruženje zaslužuju mnoge pravedne optužbe”.

“Sjećamo se i zločina režima nad sopstvenim narodom i užasa masovnih represija. Ponavljam, sovjetskim liderima se može mnogo toga prigovarati, ali ne i nedostatak razumijevanja prirode spoljnih prijetnji.

Oni su vidjeli da pokušavaju da ostave Sovjetski Savez da se sam suoči sa Njemačkom i njenim saveznicima. Shvatajući ovu stvarnu opasnost radili su na dobijanju dragocjenog vremena za jačanje odbrane zemlje”, navodi Putin govoreći o razlozima sporazuma tadašnjih sovjetskih vlasti i Njemačke.

Putin ističe značaj budućeg samita lidera nuklearnih sila, stalnih članica Savjeta bezbjednosti, i ističe da je nedopustivo da se ekonomija pretvara u instrument pritiska i konfrontacije.

“Oslanjajući se na zajedničku istoriju, mi možemo i moramo vjerovati jedni drugima. To će poslužiti kao čvrsta osnova za uspješne pregovore i usklađene akcije s ciljem jačanja stabilnosti i bezbjednosti na planeti, radi prosperiteta i dobrobiti svih zemalja.

Advertisements

Bez preuveličavanja, to je naša zajednička dužnost i odgovornost pred cijelim svijetom, pred sadašnjim i budućim pokoljenjima”, ističe Putin u autorskom tekstu.

Izvor: atvbl.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *