SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA MEDJUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Na press konferenciji Svetske organizacije Roma predsednik Svetske organizacije Roma Jovan Damjanović je izjavio:
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1. novembra 2005. godine jednoglasno usvojila Rezoluciju 60/7, označavajući 27. januar kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, a tog datuma 1945. godine oslobođen je jedan od najzloglasnijih koncentracionih logora Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Na taj dan 1945. godine, jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvicsa 7.500 zatvorenika. U borbama, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.
Ne smemo da zaboravimo da je srpski, jevrejski i romski narod u nacističkoj tzv. nezavisnoj državi Hrvatskoj, masovno istrebljivan u fabrikama smrti koncentracionih logora kompleksa Aušvica i koncentracionog logora Jasenovca. U pomenutim koncentracionim logorima Srbi, Jevreji i Romi živi su spaljivani u krematorijskim pećima, izvršeni su vivo eksperimenti, ubijena su srpska, jevrejska i romska deca na najbrutalniji način u specijalnim i jedinstvenim logorima za decu u NDH rekao je Damjanovic.
Milioni nevinih žrtava opominju nas da zapamtimo da jačanje antisemitizma i anticiganizma, radikalne desnice, netolerancija i govor mržnje mogu dovesti do toga da drugi i drugačiji postanu nepoželjni, i stradalnici jedne sumanute i umobolne politike zaključio je Damjanović
U Beogradu,
27.01.2022. godine Jovan Damjanović, predsednik
Milorad Popovic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *