Zamenik italijanskog premijera: Lideri EU uništili Italiju i Evropu

Zamenik italijanskog premijera: Lideri EU-a uništili su Italiju i Evropu

Zamjenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova optužio je evropske komesare da su uništili Evropu i Italiju.

Zamjenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini optužio je evropske komesare za slom u Evropi, istakavši da se nada da će izbori za Evropski parlament, koji će biti održani naredne godine, donijeti novu političku sliku Evropske unije.

Zamenik italijanskog premijera: Lideri EU-a uništili su Italiju i Evropu
Foto: EPA

“Ljudi kao što su predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i evropski komesar za ekonomska pitanja Pierre Moskovici uništili su Evropu i našu državu”, rekao je on novinarima u Rimu, prenosi Reuters.

Salvini se nada da će izbori za EP doprinijeti napretku iznutra.

Zakoni protiv migranata

“Pokušavamo promijeniti ovu Evropu iznutra i nadamo se da će nam izbori u maju sljedeće godine u tome pomoći. Ako se to ne desi, stvari će biti veoma teške”, poručio je Salvini.

Italijanska populistička Vlada prije desetak dana je odobrila nacrt novog, strožeg zakona o azilu i repatrijaciji, koji je pripremio Salvini, čelnik protivuseljeničke stranke Liga.

Nakon Vladinog zelenog svjetla, izvršnu uredbu mora potpisati predsjednik Italije Sergio Mattarella, koji nastupa u svojstvu branitelja Ustava.

Advertisements

Tek nakon toga nacrt zakona može biti proslijeđen parlamentarnim zastupnicima na glasanje.

Izvor: Agencije, Al Jazeera