Karađorđevići traže zemlju i od Aca Đukanovića

Plac od 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, vlasništvo Prve banke, na čijem je čelu brat predsednika Crne Gore, samo je jedan od poseda čiju restituciju zahteva bivša srpska dinastija.

Podgorica – Crnogorska vlast tokom protekle dve decenije nerado je vraćala imovinu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve i srpskoj kraljevskoj porodici Karađorđević.

Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina već više od petnaest godina traže da im se vrati celokupna imovina Karađorđevića u Crnoj Gori: vila „Miločer”, nekadašnji letnjikovac te kraljevske porodice, zemljište u Miločerskom parku, nekoliko vila i zemlju na kojoj je izgrađen hotel „Kraljičina plaža”, plac s rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac „Ljeskovac” u Rijeci Crnojevića… Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Ta dinastija je, naime, ranih tridesetih godina 20. veka kupila zemlju u Miločerskom parku od tadašnjih starosedelaca. Tu je kraljica Marija Karađorđević u dvorac uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara iz kraljevske blagajne. U miločerskom letnjikovcu je boravio i njen suprug kralj Aleksandar, a nakon Drugog svetskog rata letnjikovac je pretvoren u luksuzni hotel koji se posećivao i Josip Broz Tito. Nakon Tita, u letnjikovac je dolazio i višedecenijski suveren Crne Gore Milo Đukanović. Kraljica je izgradila i vilu „Topliš”, koju već godinama za odmor koristi crnogorska vlada.

Marija Karađorđević je podigla i Crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, koja je bila porušena nakon izgradnje luksuznog hotela. Meštani su je potpuno rekonstruisali pre nekoliko godina nakon brojnih sporenja s investitorom ekskluzivnog hotelskog kompleksa „Sveti Stefan – Miločer”, koji je na četiri decenije zakupila kompanija „Adrijatik propertiz” grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Javnost je nedavno saznala da Karađorđevići zahtevaju da im se vrate i veliki spa-centar u Miločerskom parku, na samoj Kraljičinoj plaži. Spa-centar od 1.655 kvadrata izgrađen je pre sedam godina a zabeležba restitucije na taj objekat upisana je 1. jula u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

„Zabeležba restitucije u korist prestolonaslednika Aleksandra Drugog Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje”, piše u list nepokretnosti za spa-centar, te pomoćnu zgradu od 61 kvadrat i dve parcele od oko 4.800 kvadratnih metara u samom parku, koje se vode kao voćnjak i prirodno neplodno tle. Spa-centar je sastavni deo ponude kompleksa „Sveti Stefan – Miločer”.

Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka. Kao razloge odbijanja zahteva o povraćaju Karađorđevićima obe komisije su saopštile da „uopšte ne postoji akt o oduzimanju, to jest da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta srpskoj kraljevskoj porodici”.

Zahtevom za restituciju je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, trenutno uknjižen na Prvu banku, čiji je vlasnik Aco Đukanovića, brat predsednika države. Đukanovićeva banka je zemlju preuzela nakon što firma „San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit.

Na spisku je i veliki zemljišni kompleks od 22.000 kvadrata uknjižen na opštinu Budva, iznad puta kroz Miločerski park. Reč je o zemljištu kojim je nekada upravljala ugašena opštinska firma „Budva holding”, koja je pre deset godina raspisala tender za izbor strateškog partnera za gradnju rezidencijalnog kompleksa od 20 vila, ali je taj posao propao jer „Adrijatik propertiz” Petrosa Statisa nije dostavila bankarske garancija da će projekat biti realizovan.

Advertisements

Prva banka na svom sajtu godinama zvanično oglašava prodaju spornog zemljišta u Miločerskom parku, dok grčki biznismen Statis planira značajna ulaganja, a Karađorđevići traže povraćaj tog zemljišta.

Sestra Mila Đukanovića, poznata podgorička advokatica Ana Kolarević, zastupala je dinastiju Karađorđević u pomenutom sudskom sporu s državom Crnom Gorom, a potom odustala od tog angažmana.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *