RASKOL U BRITANSKOJ VLADI: Kiša ostavki, potop funte

Muke po bregzitu u britanskom parlamentu, najava da London ide iz EU i bez sporazuma. Izlazak iz Unije koštaće Ostrvo između 40 i 45 milijardi evra

RASKOL U BRITANSKOJ VLADI: Kiša ostavki, potop funte
Pixabay

SVE opcije su otvorene – poručila je u četvrtak britanskim poslanicima njihova premijerka Tereza Mej. “Možete da podržite sporazum o ‘bregzitu’, ili da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma, kao i da ‘bregzita’ uopšte ne bude!”, bila je precizna Mejova. A Vlada u Londonu će nastaviti da se priprema za opciju da iz Unije izađe i bez sporazuma.

Nacrt dogovora sa Velikom Britanijom, kome je vlada u Londonu posle višečasovnog većanja dala zeleno svetlo, pozdravio je u četvrtak Gi Verhofstat, čelnik Upravnog odbora za izlazak iz EU u Evropskom parlamentu. Nadenuo mu je etiketu “najboljeg sporazuma koji je Unija mogla da izdejstvuje” . Zadovoljna je i nemačka kancelarka Merkel.

Na sto britanske premijerke u četvrtak su, međutim, od ranog jutra padale ministarske ostavke među kojima je najznačajnija ona koju je dao Dominik Rab, ministar za “bregzit”. Sa njim su otišla još četiri ministra.

– Ne mogu da podržim predloženi sporazum iz dva razloga vezanih, pre svega, za status Severne Irske posle “bregzita” – naveo je Rab u pismu ostavke. – Ne mogu da podržim nacrt, jer je regulatorni režim predložen za Severnu Irsku pretnja po integritet Britanije.

NEPOVERENjE? UKOLIKO najmanje 15 odsto poslanika Konzervativne partije zatraži, moguće je glasanje o nepoverenju premijerki Terezi Mej.

Berza je reagovala prva. Britanska funta naglo je izgubila vrednost posle previranja u vladi.

Opozicioni lider Džeremi Korbin izjavio je da “premijerka mora da povuče svoj polupečeni sporazum sa EU, ili će ga parlament odbaciti”.

Mejova deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru “bregzita” o “mekoj” granici sa Severnom Irskom “sudara” s britanskim suverenitetom, ali ističe da je dogovor bolji od ranijih predloga. Poslanici će, prilikom konačnog izjašnjavanja o “bregzitu”, morati da uzmu u obzir ishod referenduma o istupanju iz EU, upozorila je. Ona je, kasnije, ipak naglasila da će Britanija napustiti EU 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom “poravnanju”.

Tranzicioni period trajaće do 31. decembra 2020. ili do nekog kasnijeg datuma, koji se eventualno naknadno utvrdi. To, između ostalog, znači da će Velika Britanija učestvovati u budžetima EU za iduću i 2020. Računa se da će “razvod” koštati London između 40 i 45 milijardi evra.

U nacrtu su najsporniji tržište rada i socijalna davanja iz državne kase. U okviru prava državljanstva predviđena je mogućnost spajanja porodica, supružnika i nevenčanih partnera, kao i dece koja zavise od roditelja ili baka i deka, a žive u drugim državama. Zaposlenima i onima koji se bave samostalnim delatnostima, garantuju se posle “bregzita” ista prava koja sada uživaju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je za nedelju, 25. novembra, vanredni samit EU na kome će biti formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije. Poručio je da i dalje ne deli entuzijazam Mejove o “bregzitu” i ponovio “da je izlazak Velike Britanije iz EU gubitak za sve”.

Advertisements

NACRT SPORAZUMA LOŠ PO ŠKOTE

ŠKOTSKA premijerka Nikola Stardžen izjavila je u četvrtak da je nacrt sporazuma loš po škotsku ekonomiju. Ona smatra da će Mejova teško skupiti većinu u parlamentu da bi sporazum bio usvojen i dodala da će “u tom slučaju, britanska vlada morati da se vrati za pregovarački sto”.

Izvor: Novosti/ I. Stanojević