Saudijski princ naredio likvidaciju novinara u Turskoj!? Ko će da mu sudi!?

SAD su objavile da uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su „pretili disidentima u inostranstvu”, a pre svega saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj

VAŠINGTON – Saudijski prestolonaslednik Mohamed ben Salman „odobrio” je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, pokazuje danas objavljen izveštaj američke obaveštajne službe sa koga je skinuta oznaka tajnosti.

„Došli smo do zaključka da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed ben Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj da se uhvati ili ubije saudijski novinar Džamal Kašogi”, piše u tom dokumentu nacionalne obaveštajne uprave na četiri stranice.

Predsednik SAD Džozef Bajden je tražio da se sa izveštaja skine oznaka tajnosti koju je stavio njegov prethodnik Donald Tramp.

Centralni zaključak izveštaja bio je naveliko očekivan jer je ubrzo posle ubistva Kašogija 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu bilo preneto da su obaveštajni zvaničnici došli do tog zaključka. Kašogi je bio kritičar prestolonadlednikovog autoritarnog učvršćivanja vlasti.

„Prestolonaslednik je smatrao Kašogija pretnjom za kraljevinu i uopšteno je podržavao pribegavanje nasilnim merama ukoliko je potrebno da se on ućutka”, dodaje se u dokumentu, prenosi Beta.

U Izveštaju se ističe da je saudijski prestolonaslednik od 2017. godine imao „apsolutnu kontrolu” nad obaveštajnim i bezbednosnim službama kraljevine što čini vrlo malo verovatnom hipotezu da su saudijski zvaničnici mogli da sprovedu takvu jednu operaciju bez zelenog svetla od princa.

Američka obaveštajna služba takođe pretpostavlja da je u vreme Kašogijevog ubistva Mohamed ben Salman održavao takvu atmosferu da njegovi saradnici nisu smeli da dovedu u pitanje dobijena naređenja da „ne bi bili otpušteni ili uhapšeni”.

Bajden koji je pre svog izbora u novembru smatrao da se prema Saudijskoj Arabiji treba ponašati kao prema izopštenoj državi zbog tog slučaja pokušao je da ublaži situaciju i juče je pozvao saudijskog kralja Salmana telefonom prvi put od dolaska u Belu kuću.

U izveštaju o razgovoru Bajdena i saudijskog kralja navodi se da su govorili o dugogodišnjem partnerstvu dve zemlje, i nisu pominjali ubistvo novinara, usredsredivši se na regionalna pitanja kao što su Iran i rat u Jemenu.

Ipak, pošto ovaj izveštaj nije zvanično objavljen do sada, javno pripisivanje odgovornosti odražava „prekor” saudijskom princu i moguće da će odrediti ton u odnosima nove američke administracije i Saudijske Arabije.

Bajden je ranije kritikovao Saudijsku Arabiju ali Bela kuća smatra tu zemlju u nekim kontekstima svojim strateškim partnerom.

Saudijski prestolonaslednik je rekao 2019. da preuzima „punu odgovornost” za ubistvo jer se dogodilo dok je on na toj funkciji, ali je negirao da ga je naredio.

Saudijski zvaničnici rekli su da je Kašogijevo ubistvo delo odmetnutih saudijskih bezbednosnih zvaničnika. Saudijski sudovi prošle godine su saopštili da su osudili osam Saudijaca na zatvor za ubistvo Kašogija, nisu dali njihova imena.

SAD objavile vizne restrikcije za 76 Saudijaca

SAD su objavile danas da uvode vizne restrikcije za 76 Saudijaca optuženih da su „pretili disidentima u inostranstvu”, a pre svega saudijskom novinaru Džamalu Kašogiju ubijenom 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Mere su najavljene ubrzo posle današnjeg objavljivanja izveštaja američke obaveštajne službe u kome se optužuje saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman da je „odobrio” ubistvo novinara Džamala Kašogija. Sa izveštaja koji je sastavljen ranije danas je skinuta oznaka tajnosti.

Ove mere donete su na osnovu novog propisa koji američki Stejt department naziva „Kašogi zabrana” (SAD) i prema kome treba da se zabrani ulaz u SAD svakoj osobi optuženoj da je napala, u ime vlasti svoje zemlje, disidente ili novinare u inostranstvu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u saopštenju.

Identitet i funkcije Saudijaca protiv kojih su uvedene ove prve mere nisu navedeni.

„Džamal Kašogi je platio životom da izrazi svoje mišljenje”, rekao je Entoni Blinken i objasnio da hoće da „kazni države koje prete i napadaju novinare ili osobe koje smatraju protivnicima izvan svojih granica samo zato što oni koriste svoje osnovne slobode”.

Advertisements

„Rekli smo vrlo jasno da vanteritorijalni napadi i pretnje Saudijske Arabije aktivistima, disidentima i novinarima treba da prestanu. SAD ih neće tolerisati”, rekao je Blinken u saopštenju, prenosi Beta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *