NJUJORK – Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Bramerc je u sredu izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc, prenosi Tanjug.

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

„To je snažan pokazatelj da kada međunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobedi i pobediće”, rekao je Bramerc.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović upozorila je ranije članove Saveta bezbednosti UN da se stavom tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, prema kojem napredak Srbije u evrointegracijama treba uslovljavati saradnjom sa Mehanizmom, ulazi u politički kontekst saradnje Srbije sa EU, a pravni argumenti se zamenjuju političkim.

Advertisements

„Od Mehanizma se otvoreno traži da postane sredstvo za politički pritisak. Ni Tužilaštvo ni Mehanizam taj mandat nemaju”, istakla je Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, poručujući da Srbija ostvaruje uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava preuzete obaveze.

Izvor: Politika

Advertisements

By editor