Šta se zgodi kad se ljubav rodi između Švajcarkinje i Srbina: Spremanje gibanice u Ćupriji i međunarodna nagrada za najbolji gotik metal album

Šta se zgodi kad se ljubav rodi između Švajcarkinje i Srbina: Spremanje gibanice u Ćupriji i međunarodna nagrada za najbolji gotik metal album

Švajcarsko-srpski gothic metal bend Evolucija učestvovao je sa svojim najnovijim izdanjem pod nazivom Hunt, objavljenim 2018. godine, u izboru za album godine nemačkog časopisa Cute and Dangerous.

U konkurenciji od preko 120 albuma iz celog sveta, glasovima publike album Hunt je proglašen za album godine, piše portal Pris

Šta se zgodi kad se ljubav rodi između Švajcarkinje i Srbina: Spremanje gibanice u Ćupriji i međunarodna nagrada za najbolji gotik metal album
Foto: Privatna arhiva

Iznenađeni smo i oduševljeni što je naš album proglašen za album godine! Hvala svima na glasovima, izdvojenom vremenu i pažnji posvećenoj našoj muzici. Nasa želja je da muzikom širimo dobru energiju i ova nagrada je svakako korak u dobrom smeru!, poručila je pevačica Ilana Marinjes.

Aktuelni album benda snimljen je na engleskom jeziku i dostupan je putem online servisa.

Prilog o bendu Evolucija i o članovima benda supružnicima Dragiši i Ilane Marinjes objavljen je i na Radio televiziji Srbije.

Oni su švajcarsko- srpski gotik metal bend. Sastav Evolucija nastao 2007. godine iz Švajcarske seli se u Ćupriju, piše na sajtu RTS.

“I onda smo mi krenuli sa daljim radom i onda eto, desila se ljubav i onda je to bila njena ideja, da ona ne želi više da živi u Švajcarskoj, da želi da živi u Srbiji i tako smo stigli u Ćupriju.”, započinje priču o povratku u rodni kraj za RTS Dragiša Marinjes, frontmen grupe Evolucija.

“Ja sam bila fascinirana kada sam prvi put došla u Srbiju, nikad nisam rekla ajde bolje da se vratimo, stvarno nikad, imamo dvoje dece i za njih je to stvarno sloboda.”, na priču supruga nadovezuje se Ilana Marinjes.

Uređenu i strogu gradsku sredinu Švajcarske zamenili su seoskom idilom. Plodovi njihove bašte, pčele i uvek spremna zimnica za njih nema cenu.

“Ja to volim, sve radim sad, i U bašti i sa senom, učila sam da radim i sa pčelama. U početku sam imala veliki strah jer nisam znala da li ja to podnoosim ili ne. Učila sam malo da kuvam i sarmu i gibanicu i to sve mi se mnogo sviđa.”, kaže Ilana.

Ilana nije znala ni reč srpskog ali to je nije sprečilo da na istom otpeva ceo album jer po njoj, na srpskom, svaka pesma lepše zvuči.

“Stvarno je bilo teško, ja sam brzo naučila da kažem dobar dan, da naručim hleb da kupim ali da stvarno pričam sa ljudima bilo mi je mnogo teško sve dok nismo mi u kući poceli da pričamo srpski.”, kaže Ilana.

Foto: privatna arhiva

Svesni činjenice da se muzička scena u Srbiji od zapadne dosta razlikuje hrabro nastavljaju u svom stilu.

“Ja ne mogu da objasnim da smo mi autorski bend, npr. na zapadu niko ne zeli da živi od tuđih pesama, ceni se kreativnost i autorska muzika, ima mnogo više publike, niko ne želi da sluša plagijate, drugo, mi se bavimo muzikom koja još nije stigla nema ni širu publiku što je za nas jako teško.”, objašnjava Dragiša.

O kvalitetu benda govore pozitivne kritike koje stižu od inostranih rok kritičara širom sveta.

“Imamo jako dobre reakcije iz celog sveta i što je najnovije što se desilo, mi smo izabrani za najbolji album godine u Nemačkoj što je za nas neočekivano jer je velika konkurencija iz celog sveta.”, ponosno ističe Dragiša.

Posle rada u prestizniznim švajcarskim studijima, crvenog tepiha filmskog festivala u Minhenu, nastupa širom Evrope i Amerike, Dragiša još uvek čeka na ostvarenje jednog sna…. da zasvira u rodnoj Ćupriji.

Izvor: RTS, PRIS, Balkanska