PSG danas bira novog predsednika: Sergej Trifunović protiv Aleksandra Vučića

Članovi Pokreta slobodnih građana glasaće danas za predsednika tog pokreta, mesec dana nakon što je Saša Janković podneo ostavku na tu funkciju.

Kandidati za lidera PSG su advokat Aleksandar Olenik i glumac Sergej Trifunović.

Za izbor dva člana predsedništva PSG kandidati su Petar Miletić, Biljana Stojković, Snežana Tasov, Ivan Milanović, Lidija Martinović, Bojan Bondžić i Miloš Marković.

Postoji mogućnost da bude birano i više članova predsedništva jer se očekuje da pre izbora podnesu ostavku nekoliko članova predsedništva koji su se svrstali na stranu Aleksandra Olenika i Radeta Veljanovskog, o čemu je Obaveštajac pisao OVDE, i koji su od osnivanja pokreta radili na njegovom razbijanju i u korist režima Aleksandra Vučića.

Od velikog broja članova PSG saznajemo da postoji bojazan i da će jedan broj onih koji imaju pravo glasa biti sprečavan na razne načine da se danas pojavi na glasanju, za šta će biti zadužene raznorazne bezbedonosne i druge službe.

PSG je osnovan u maju 2017. godine, nakon što je Saša Janković na predsedničkim izborima kao kandidat Grupe građana „Za Srbiju bez straha“ osvojio 16 odsto glasova izašlih birača. Rezultat koji je ostvario u tom trenutku, uz podršku Demokratske stranke, doneo mu je status vodeće opozicione snage u Srbiji.

Do danas, pokret su napustile brojne javne ličnosti zbog neslaganja sa politikom nekadašnjeg lidera, a PSG se u poslednjih par meseci u političkom i ideološkom smislu distancirao od opozicionog bloka koji predvodi Dragan Đilas i formirao takozvanu drugu kolonu – Građanski blok 381.

Za rasulo pokreta, poteze koje je Janković činio i izjave koje je davao, najzaslužniji je profesor Rade Veljanovski svojim savetovanjem, kadriranjem i stvaranjem zle krvi, što je dovelo do distanciranja i napuštanja pokreta od strane velikog broja istaknutih članova, pa na kraju i samog Jankovića.

Dok je Janković bio na čelu PSG, ovaj pokret nije stavio potpis na zajedničke zahteve opozicije o izbornim uslovima, potpisanim 14. decembra. Od proleća 2018. PSG je svakog petka organizovao performans u Pionirskom parku, u blizini zgrade Predsedništva Srbije, sa zahtevom da se otkriju ubice kosovskog političara Olivera Ivanovića, i drugim zahtevima. To su bila malobrojna okupljanja, a poslednje 32. je održano, kako je saopšteno iz PSG, povodom godišnjice Ivanovićevog ubistva.

Advertisements

Zavisno od toga ko će biti izabran za novog predsednika, znaće se i da li će PSG uspostaviti saradnju sa Savezom za Srbiju i sa Građanskim frontom koji predvodi Inicijativa Ne davimo Beograd, za šta se zalaže, po našim informacijama Sergej Trifunović.

Postoji mogućnost i da novi lider nastoji poput Jankovića da osnuje sopstveni blok na opozicionoj sceni i tako radi na razbijanju “građanske” opozicije, za šta je uloga namenjena Aleksandru Oleniku, po istom receptu kao što je to uradio Saša Mirković pocepavši raznorazne “patriotske” pokrete poznate pod brojem 1244.